Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kafe
  • 19.05.2015. 13:30

Hoće li cene kafe opet porasti?

Što je uticalo na rast cena kafe prošle godine i kakve su prognoze za ovu? Hoćemo li piti skuplju kafu?

Foto: freedigitalphotos.net
  • 82
  • 4
  • 0

Suša u Brazilu, najvećem proizvođaču kafe, prošle je godine bila uzrok povećanju cena kafe arabika na tržištu na tri dolara po funti u odnosu na 1,30 dolara u 2010. godni.

Nekoliko je razloga što su cene kafe zabeležile toliki rast. Pre svega, veliki kupci su se odlučili na kupovinu većih zaliha kako bi se osigurali u slučaju dugotrajnije suše, a delimično su bili u pravu, jer će se posledice lanjske suše osetiti i na idućoj žetvi. Pa iako su se cene u međuvremenu lagano spustlile, prema procenama nekih stručnjaka, one bi ove godine mogle ponovo da skoče.

Tražnja za kafom u porastu

Kafa je inače sirovina koju karakterišu promenljive cene pa prema obrazloženju koje je dala Saxo banka, ovaj nedavni pad nije odraz slabljenja tražnje niti rasta ponude, već se pripisuje slabljenju brazilskog reala. A upravo je slabljenje reala razlog zbog kojeg proizvođači oklevaju sa prodajom. Naime, nadaju se jačanju reala te time i boljoj zaradi.

Bez obzira na cene, potražnja za ovom sirovinom je u porastu, pre svega zbog rasta broja potrošača. Objašnjava se to rastom srednjeg sloja stanovništva, čime raste i tražnja luksuznih proizvoda poput kafe.

Kako navode Nezavisne novine, brokerska kuća Marek spektron, procenjuje da će zbog lanjske suše i rasta tražnje, u sezoni 2015/2016. doći do deficita u proizvodnji od oko 2,5 miliona vreća kafe, što bi moglo da podigne cene na duži rok. Koliko će brazilski poljoprivrednici kafe proizvesti ove sezone, još se ne zna, ali se veruje da je tržište već uračunalo veći nivo proizvodnje od realnog.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Proizvodnja kafe Cene kafe Deficit Brazilski poljoprivrednici Brazilski real Tražnja za kafom Prodaja Dugotrajnije suše Zalihe Potrošači

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D