Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Onosištojedeš
  • 07.12.2023. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Hrana na stolu restorana i menzi - odakle dolazi?

Odlične sagovornike na tu temu pronašli smo u Udruženju ugostitelja Novog Sada, koje postoji već 90 godina i okuplja više od 300 vlasnika restorana i kafea. Svoju povratnu informaciju dao je i Studentski centar.

Foto: AK grafika
  • 197
  • 22
  • 0

Ako smo ono što jedemo, ko su onda stanovnici Novog Sada? To pitanje nas je zanimalo, te smo krenuli da istražujemo različite oblike snabdevanja stanovništva glavnog grada naše severne Pokrajne. Posle pijaca i prodavnica obratili smo se ugostiteljima i radnicima u velikim menzama, sa pitanjem, šta od njih traže Novosađani i njihovi gosti?

Snabdevači - domaće firme

Odlične sagovornike na tu temu pronašli smo u Udruženju ugostitelja Novog Sada, koje postoji već 90 godina i okuplja više od 300 vlasnika restorana i kafea.

Veliki deo snabdevača ugostitelja su domaće firme

"Svako ima svoj način poslovanja, neko se bazira na nacionalnoj kuhinji, delom kupuje robu na pijaci, u domaćim mesarama, ali imamo lance u kojima se snabdevaju. Imamo i firme koje nam dolaze sa ponudama", kaže predsednik UGONS-A 1946 Milenko Mijić, i dodaje da među članovima Udruženja ne postoji nikakva zajednička nabavka prehrambenih namirnica, ali se međusobno informišu i preporučuju dobre dobavljače. Veliki deo snabdevača ugostitelja su domaće firme.

Manje soli i aditiva

Novi Sad je i veliki univerzitetski centar. Ovde studira preko 50.000 mladih ljudi, od kojih mnogi nisu Novosađani, te se oni uglavnom hrane u menzama Studentskog centra. Stoga je pred nadležne u ovoj ustanovi postavljen ozbiljan zadatak da prehrane veliki broj gladnih usta, a da, pritom, hrana u menzi bude ukusna, raznovrsna i zdravstveno bezbedna.

Provere su stalne, uvereva Ćulibrk

Pomoćnik direktora za ishranu Studentskog centra Novog Sada Aleksandra Ćulibrk rekla nam je da se ovde dnevno pripremi i do 10.000 obroka, da proces pripreme hrane podleže rigoroznim propisima i kontrolama, do te mere da se traži smanjeni unos soli, a zabranjena je i upotreba aditiva. Svaku namirnicu pregleda i tehnolog Studentskog centra.

"Sva jela koja se nalaze na našem jelovniku su iz našeg normativa ishrane studenata koje propisuje resorno ministarstvo, te u skladu sa svim zakonima i pravilnicima u vezi sa bezbednosti hrane radi se i nabavka naših namirnica. Svakog dana stiže nam sveže meso, voće i povrće", kaže Ćulibrk.

Detaljnije, pogledajte u našem videu:

Naslovna fotografija: Miloš Nedić


Foto prilog


Tagovi

Ishrana studenata Studentske menze Aleksandra Ćulibrk Milenko Mijić Nabavka namirnica Restorani Novog Sada


Autorka

Svetlana Petkovic

Više [+]

Novinarka i urednica emisije Farma


Partner

Ono si što jedeš

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381695080585, e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/