• Uvoz hleba
  • 14.09.2015. 18:00

Hrvati uvezli hleba i kolača za 137,6 miliona dolara

Hleb, peciva i kolači su u samom vrhu liste prehrambenih proizvoda koje Hrvatska uvozi, a tokom 2014. godine u tu zemlju je uvezeno 50.000 tona pekarskih proizvoda.

  • 42
  • 2
  • 0

Hleb, peciva i kolači su u samom vrhu liste prehrambenih proizvoda koje Hrvatska uvozi, a tokom 2014. godine u tu zemlju je uvezeno 50.000 tona pekarskih proizvoda u vrednosti 137,6 miliona dolara.

Hleba, tosta, dvopeka, pita, slanih i slatkih peciva Hrvatska je uvezla u količini od oko 25,4 hiljada tona i za to platila 66,63 miliona dolara, ili 450 miliona kuna, a kao glavni krivac za tako veliki uvoz označena je skupa i nekvalitetna domaća pšenica, prenosi Poslovni dnevnik.

Pored pšenice, krivica se baca i na pekarsku industriju koja je nepripremljena za ulazak u Evropsku uniju, kao i poslovna politika trgovačkih lanaca. U tekstu se, takođe, navodi da Hrvatska sve više uvozi zamrznutu hranu, u kojoj veliki udeo čine zamrznuti hleb i peciva. Najviše hleba i peciva u Hrvatsku stiže iz Nemačke, Italije, Slovenije, Poljske i Austrije, a očekuje se da će uvoz hleba, pogotovo peciva, i dalje rasti.

Razlog tome je i činjenica da se Hrvatskoj i ne isplati da proizvodi neke od pekarskih proizvoda, navedeno je u tekstu.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Prehrambeni proizvodi Uvoz Hleb Kolači Domaća pšenica Hrvatska Pekarska industrija Zamrznuta hrana