Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokretovo ulje
  • 07.03.2017. 08:15

[Infografika] Raste svetska proizvodnja suncokretovog ulja

Ukrajina je vodeći svetski proizvođač suncokretovog ulja, a grupacija "Kernel" najveća fabrika. Srbija je vodeća zemlja u regionu sa više od 170.000 tona proizvedenog ulja i gotovo pola miliona hektara pod suncokretom.

  • 2.503
  • 66
  • 0

Proizvodnja suncokretovog ulja pokazuje nezaustavljivi rast kontinuirano unazad više od 40 godina, od kada se prate ovi pokazatelji, podaci su FAO-a na globalnom nivou. Danas, odnosno 2017. godine u odnosu na 2003. godinu, beležimo dvostruko veću proizvodnju. Procene za ovu poljoprivrednu sezonu govore da će se globalno proizvesti više od 17 miliona tona ulja suncokreta.

Ukrajina + Rusija = više od pola globalnog tržišta ulja suncokreta

Lideri u proizvodnji i preradi ove vredne uljarice jesu Ukrajina, koja sama drži trećinu svetskog tržišta (33,7%, 5,7 miliona tona), potom Rusija (23,8%, 4,1 milion tona) dok treće mesto zauzima EU sa 18,8% tržišta odnosno 3,2 miliona tona. Na četvrtom mestu smestila se Argentina sa 1,3 miliona tona (7,4%), dok je na petom mestu Turska sa 3,8% svetskog tržišta i 0,6 miliona tona proizvedenog ulja od suncokreta.

Srbija + Hrvatska + BiH = 1,5% svetskog tržišta

Srbija je vodeća zemlja u regionu sa više od 170.000 tona proizvedenog ulja i gotovo pola miliona hektara pod suncokretom. Ukupna proizvodnja rafinisanog suncokretovog ulja uljara u Hrvatskoj kreće se oko 40.000 tona, a procenjuje se da se pod ovom uljaricom zaseje 40.000 hektara. Ovogodišnja projekcija za Bosnu i Hercegovinu iznosi više od 30.000 tona.

Kernel, najveći svetski proizvođač suncokretovog ulja

Najveći proizvođač suncokretovog ulja na svetu je grupacija Kernel koja sa svojih 15.000 zaposlenih u devet fabrika zadovoljava više od 10% svetske potražnje za uljem suncokreta. Sirovinu otkupljuju od više hiljada farmera na ukrajinskom i ruskom tržištu, a putem luka na Crnom moru izvoze na velika uvozna tržišta: Indije, Egipta i EU.


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)