• Unapređenje prehrambene industrije
  • 01.08.2015. 18:00

Investicije će unaprediti srpsku industriju hrane

Unapređenje prehrambene industrije povećaće domaću proizvodnju i smanjiti uvoz robe koja može da se proizvede u Srbiji.

Foto: depositphotos.com
  • 40
  • 1
  • 0

Najavljene investicije u domaću prehrambenu industriju imaće pozitivne efekte, ne samo na kompanije u koje se ulaže, već i na kooperantske firme i unapređenje konkurentnosti i rentabilnosti ukupne industrije hrane u Srbiji, ocena je Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za poljoprivredu PKS.

Očekuje se povećanje domaće proizvodnje

"Unapređenje privrednog ambijenta u tom segmentu povećaće domaću proizvodnju i smanjiti uvoz robe koja može da se proizvede u Srbiji", rekao je Budimović, komentarišući najave da nemačke kompanije nameravaju da ulože značajna sredstva u Srbiju. Predsednik PKS, Marko Čadež, koji se početkom prethodne sedmice, zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, sastao sa 30-ak nemačkih privrednika u Minhenu, izjavio je ranije da jedan veliki proizvođač mesa namerava da uloži u Srbiji 400 miliona evra.

Budimović je podsetio da smo za šest meseci uvezli oko 21.000 tona paradajza uglavnom iz CEFTA regiona, a ranije smo uvozili i velike količine krompira iz EU, objavljeno je na sajtu PKS.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda, prema zvaničnim statističkim podacima, za prvih šest meseci ove godine, manja je za 9,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Rast je zabeležen u proizvodnji mlečnih proizvoda 6,6 odsto, biljnih i životinjskih ulja i masti 3,8 odsto i mlinskih proizvoda, škroba i proizvoda od škroba od 3,4 odsto.

Najvažniji izvozni proizvodi agrarnog porekla su: kukuruz, malina, šećer i jabuke, dok se najviše uvozi sirove kafe, banana i pomorandži.

Foto: depositphotos.com; adisa


Izvori

Tanjug


Tagovi

Srbija Industrija hrane Prehrambena industrija Mlečni proizvodi CEFTA EU Aleksandar Vučić Marko Čadež Proizvođač mesa PKS Uvoz robe Nenad Budimović Domaća proizvodnja Investicije Konkurentnost