Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljica sofre
  • 22.04.2023. 10:30
  • Sarajevo

Iskusna domaćica ima "caku" kako da baš njena baklava bude najbolja

Tek retki će se pred domaćicom usuditi da kažu da je baklava žilava ili da su orasi "užegli". Uglavnom je svi hvale, pa će posle nekad, za narednog praznika reći kako je "ova bolja od prošle".

Foto: Depositphotos/shamtor
  • 11.094
  • 595
  • 0

Kad mahalom zamiriše baklava, zna se da bajram samo što nije zakucao na vrata. Ovaj praznik u Bosni i Hercegovini je nezamisliv bez tradicionalne poslastice čije poreklo mnogi svojataju - Jermeni, Arapi, Turci, Grci, pa i Balkanci. Ali, jedno je sigurno - baklava je kraljica bajramske sofre. 

Recepata je mnogo i sve češće se pravi s različitim dodacima poput keksa ili suvog voća, ali pre ili kasnije, većina na našem podneblju će priznati da nema bolje od one klasične - samo s orasima. Takvu od bajrama do bajrama sprema i Ferida Halilović, i ako neko zna dobru "formulu" onda je to ona - knjigovođa u penziji. Kaže da ona pravi "bosansku baklavu".

"Kilogram oraha, 800 grama jufke, 250-300 grama putera, dve šoljice ulja i jedna čaša šećera, to je ono kako ja pravim", priča nam, dodavši kako se baklava pravi uoči samog praznika. 

Domaćica zna "ćud" svoje rerne

Ranije je znala i sama rastegnuti jufke, ali sada kupuje gotove i kaže da domaćice znaju koje su najbolje, pa će po svom ukusu i odabrati. Mogu da se slažu u četvrtasti pleh, ali naša sagovornica češće bira okruglu tepsiju, jer po navici lepše je iseče. Jezgro oraha podeli na dva dela, pa jedne samelje krupnije, a druge sitnije, zatim sastavi i doda u nju jednu čašu šećera. 

Orahe samleti krupnije i sitnije (Foto: root/bigstockphoto.com)

Puter se otopi na laganoj vatri i pomeša s dve šoljice ulja, pa se tom smesom prvo tepsija premaže i stave se četiri jufke na dno, s tim da se svaka posebno pomasti. 

"Onda krenem s orasima, ja rukom posipam da pokrije jufku, sve po jednu premažem pa stavljam orahe i tako ređam dok ne nestane oraha. Na vrhu opet idu tri, četiri jufke", kaže naša sagovornica i dodaje kako s ostatkom putera pređe zadnju jufku i iseče složenu baklavu. Ali, napominje da puter zna brzo da izgori, pa savetuje da se preko stavi još jedan list jufke kao zaštita. 

"Otprilike vidim koliko mi je ostalo masnoće, pa kada pomastim i isečem stavim još jednu preko, a nekada i ne treba. Ja baklavu stavim, maltene u hladnu rernu. Uključim je na 250 stepeni i čekam, kad se pojavi prva tačkica koja je počela da rumeni, smanjim na 150 i tako pečem sat do sat i po", objašnjava.

Dodaje i kako vreme pečenja zavisi od toga kakva je rerna, ali da svaka domaćica zna "ćud" svoje rerne, jer se u neko vreme razumeju - domaćica i rerna, uhvate jedna drugoj ćud

Nije pita da cvrči

Za to vreme pripremi se agda. Po receptu naše kuvarice odnos je 1:1, kilogram i po šećera i litar i po vode. Smesa se promeša da se šećer istopi i stavi na tihu vatru da se polako kuva, kada proključa dovoljno je da vri 10-15 minuta.  

"Mora da se kuva na blagoj vatri, jer ne daj Bože da se pojača, toliko će da prska okolo da je posle sve lepljivo. U agdu stavim pet-šest kriški limuna ako je veći, a ako je manji onda ga celog isečem na kolutiće. Ne volim da je kiselo na limun, a treba malo zbog arome i da se ne ušećeri, ali ona tako brzo ode da ne stigne da se ušećeri", dodaje Ferida. 

U agdu staviti i limun (Foto: Arhiva F. Halilović)

Topla baklava, hladna agda i obrnuto - pravilo je kojeg se čvrsto drže brojne domaćice i retko će im se ko glasno suprostaviti da ne mora baš tako. Ali, u svojim odajama, svaka ima svoju "caku" i čuva je k'o najstrožiju tajnu. Naša sagovornica to radi na svoj način, i do sada njenoj baklavi niko nije našao zamerku. 

"Kad je izvadim, ostavim je samo malo da 'dane', ne da 'predane' to ima drugo značenje može i da potraje i da se ohladi, a 'dane' znači samo jedan-dva izdaha. I agda treba da je mlakasta. Odnosno, oboje mi je vruće, ali ne previše, ne treba da cvrči k'o pita", slikovito pojašnjava detalje jer u njima se vazda krije vrag. 

Količina agde koju ona spremi uglavnom je dovoljna i baklava je popije, ali zna se da se desi i da "traži" još, pa je to muka za svaku domaćicu. Zato, dodaje, ko hoće da je siguran najbolje da napravi malo više, 1,8 kg šećera u 1,8 litara vode i onda neće zafaliti. 

Dok prenoći u agdi, eto i bajrama. Služi se uz prvu kafu i tada ukućani ocenjuju da li je "dobro ispala". Tek retki će se pred domaćicom usuditi da kažu da je žilava ili da su orasi užegli. Uglavnom je svi hvale, pa će posle nekad, za narednog bajrama reći kako je "ova bolja od prošle". 


Tagovi

Baklava Recept Bosanska baklava Orasi Agda Ferida Halilović Bajramska sofra Bajramska jela


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.