Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečenje
  • 17.11.2023. 11:00
  • Moravički okrug, Čačak

Ista cena u otkupu, ali ne i kad se ispeče: Koje pečenje se više traži?

Kako su se cene jagnjadi i prasadi na stočnim pijacama skoro pa izjednačile, pitali smo se kako je to uticalo na cenu pečenja.

Foto: Vedran Stapić
  • 312
  • 35
  • 0

Prema poslednje izveštaju STIPS-a otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama mačvanskog regiona. Dominirao je iznos od 500 din/kg. Po istoj ceni prodavala se i jagnjad u Užicu i Nišu. U klanicama na području šumadijskog regiona, kao i u nišavskom regionu, dominirao je iznos od 400 din/kg, dok se u srednjebanatskom kupovalo po 450 din/kg.

Kako su se cene jagnjadi i prasadi skoro pa izjednačile, pitali smo se kako je to uticalo na cenu pečenja. A prvo mesto za takvo pitanje je Čačak.

"Cena prasećeg pečenja je 2.200, a jagnjećeg 2.600 dinara za kilogram. Kupci više uzimaju ono što je jeftinije. Rasa svinja koju mi uzimamo je landras, jorkšir...a za jagnjad je naša - sjenička ovca", rekao je za Agroklub Predrag Marinković ispred pečenjare "Marinković" u Čačku.

Najviše se traži za vreme slava

Kada je u pitanju tajna dobrog prasećeg pečenja mladi pečenjar Nemanja Smiljanić iz sela Ježevica kod Čačka ističe da je u svežem mesu i da se dobro usoli, piše RINA.

Kupci više biraju jeftinije, ili je to zbog ukusa?

"Nakon dobrog soljenja, važno je da se odmah stavi na pečenje. Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta", kazao je za ovaj medij Smiljanić.

Potražnja za pečenjem tokom slavskog perioda je velika, ali ono što je najvažnije jeste da cene nisu drastično skočile.

"Cena prasećeg pečenja 2.200 dinara, a jagnjećeg 2.500 dinara, trenutno ne pečemo jagnetinu, ali inače u sezoni slava peku se i jagnjići. Međutim, potražnja za jagnjećim pečenjem je malo manja, jer je ovde u našem kraju narod navikao na prasetinu, moguće malo i zbog cene, ali obično deca i žene malo manje vole jagnjetinu", rekao je Nemanja Smiljanić.


Tagovi

Praseće pečenje Jagnjeće pečenje Predrag Marinković Nemanja Smiljanić STIPS Cena prasadi Stočna pijaca


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...