Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 15.11.2023. 16:30

Tovne svinje jeftinije, cena prasadi do 25 kg kao i jagnjadi - 500 din/kg

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama mačvanskog regiona, a za razliku od njih niža je cena tovnih svinja, kao i u južnobanatskom i šumadijskom regionu.

Foto: Depositphoto/Tzido
  • 2.094
  • 145
  • 0

Prema izveštaju reportera STIPS iz Užica protekle je sedmice došlo do rasta otkupnih cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma na 630 din/kg i krava za klanje iste rase na 280 din/kg u klanicama na području ovog grada i okoline. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 340 din/kg. Protekle je nedelje zabeležen rast prodajne cene teladi na stočnoj pijaci u Kraljevu. Prodaja ove kategorije goveda najčešće se odvijala za 680 din/kg.

Priplodne krave bile su jeftinije u sedmici za nama na stočnoj pijaci u Kragujevcu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 200.000 dinara po grlu, a za prodaju je dovezeno nekoliko grla. Na pijaci žive stoke u Požarevcu su se protekle sedmice mogla pazariti telad po dominantnoj ceni od 550 din/kg, tovna junad telesne mase do 300 kilograma po dominantnoj ceni od 500 din/kg i krave za klanje po dominantnoj ceni od 200 din/kg. Obim ponude sve tri kategorije goveda bio je prosečan.

Pad cena tovnih svinja

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama mačvanskog regiona. Dominirao je iznos od 500 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 265 din/kg.

U klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona evidentiran je pad cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Postignut je znos od 245 din/kg. Ponuda je bila dobra. Reporter STIPS iz Kragujevca evidentirao je pad cene tovih svinja telesne mase preko 120 kilograma na 230 din/kg. Niža je u odnosu na prethodni period bila i cena krmača za klanje, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona, takođe, je bila niža otkupna cena istih kategorija svinja u odnosu na prethodni period. 

Jagnjad - 500 din/kg

Dominantna cena jagnjadi dostigla je iznos od 500 din/kg na pijaci žive stoke u Užicu, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period. Otkupna cena jagnjadi bila je viša i u klanicama na području šumadijskog regiona, kao i u nišavskom regionu, gde je dominirao iznos od 400 din/kg. Obim ponude i otkupljenih grla bio je prosečan. Klanice sa područja srednjebanatskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period vršile otkup jagnjadi, pošto je dominirao iznos od 450 din/kg.

Rast prodajne cene jagnjadi evidentiran je i na pijaci žive stoke u Nišu, pošto se promet najčešće odvijao za 500 din/kg. Razlog je vrlo slaba ponuda ove kategorije ovaca u sedmici za nama. Klaničari sa područja braničevskog regiona protekle su sedmice otkupljivali šilježad po dominantnoj ceni od 240 din/ kg i ovce po dominantnoj ceni od 200 din/kg. Obim ponude bio je slab. 


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena tovnih bikova Cena krava STIPS Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena krmača Cena jagnjadi Cena šilježadi Cena ovaca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva