Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet hrane
  • 29.06.2019. 12:00

Isto pakovanje, a drugačiji sastav prehrambenih proizvoda u EU

Isti prehrambeni proizvodi u Evropskoj uniji (EU) u istom su pakovanju, ali njihov sastav nije isti, navodi Evropska unija. Zemlje EU sa istoka objavile su pre dve godine da se hrana koja se prodaje u tim državama po kvalitetu razlikuje od istih proizvoda na zapadu EU. Tvrdili su da su ti proizvodi na istoku po kvalitetu znatno lošiji, a da se prodaju u istom pakovanju.

Foto: Bigstockphoto/ginasanders
  • 207
  • 18
  • 0

Namirnice o kojima se govorilo konkretno su nutela i koka-kola. Navodno, nutela u Austriji bila je boljeg kvaliteta i ukusa od tog krema u Mađarskoj, dok je koka-kola u toj zemlji imala manje intenzivan ukus. U Slovačkoj se ovaj problem odnosio na korišćenje šećera u proizvodima umesto veštačkih zaslađivača i veštačkih aroma umesto voćnih dodataka.

Evropska komisija je u 2017. godini uvela test-metode kojima može da se utvrdi da li postoje dvostruki standardi. Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker inicirao je zabranu dvostrukih standarda. On je tu temu pokrenuo nakon što se pojavio veliki broj žalbi koje su se odnosile na to da se u istočnim zemljama EU prodaju riblji štapići sa veoma malo ribe u svom sastavu.

Međutim, da li postoji razlika u kvalitetu, nije bilo moguće utvrditi. Zbog toga tvrdnje zemalja Istočne Evrope da su proizvodi u njihovim državama lošiji u odnosu na one u zapadnom delu Evrope, ne mogu biti u potpunosti potvrđene.

“Kod gotovo trećine analiziranih namirnica njihov sastav različit je uprkos identičnoj ili sličnoj ambalaži, ali kod artikala koji su proveravani nije detektovan jedinstven geografski obrazac na osnovu kojeg bi moglo da se kaže da se radi o diskriminaciji istoka Evrope”, navela je Evropska komisija pre nekoliko dana.

Razlika u ukusu proizvoda nastaje zbog razlike u navikama potrošača

Razlika u sastavu uočena je u devet odsto analiziranih proizvoda iako je njihovo pakovanje bilo isto, a u sličnom našlo se 22 odsto proizvoda čiji je sastav malo izmenjen. Međutim, te razlike u sastavu, po tvrdnjama EU, ne moraju da znače da je kvalitet proizvoda smanjen.

Evropska komisija sprovela je istraživanje u 19 zemalja, od kojih je deset u istočnom delu Evrope. To istraživanje obuhvatilo je 1.400 proizvoda.

Prema rečima Krovne organizacije nemačkih brendova (Markenverband), razlika u ukusu u određenim proizvodima nastaje zbog razlike u navikama i očekivanjima potrošača u nekoj konkretnoj zemlji EU.

"Zbog toga neki proizvodi ne mogu i ne bi trebalo da budu istog ukusa u svakoj zemlji i to uopšte nema veze sa slabijim kvalitetom. Zabrana dvostrukih standarda dovela bi do toga da proizvođači više ne mogu da reaguju na regionalne želje potrošača“, naglasio je direktor Markenverbanda Kristijan Keler, preneo je Dojče vele.

Trećina analiziranih uzoraka se razlikuje po sastavu

Komesarka za zaštitu potrošača u Briselu Vera Jourova rekla je da bi nadležne nacionalne ustanove zemalja EU mogle, na osnovu ove studije, pojedinačno da ispitaju sporne slučajeve.

“Tako bi se utvrdili navodi o obmani potrošača. Agencije za zaštitu potrošača putem novih propisa imaju neophodni alat za borbu protiv mogućih zloupotreba”, naglasila je Jourova.

Komesar za obrazovanje i kulturu Tibor Navračič ocenio je da su rezultati studije mešoviti i da ono što treba da zabrine jeste činjenica da se trećina analiziranih uzoraka prodaje i dalje kao identična ili slična iako se razlikuje po sastavu.


Izvori

DW


Tagovi

Prehrambena industrija Evropska unija Kristijan Keler Vera Jourova Tibor Navračić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.