Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sintetičko meso
  • 07.11.2023. 15:00

Italija će zabraniti sintetičko meso i drugu veštačku hranu?

U donjem domu italijanskog parlamenta na dnevnom redu je rasprava o zakonu kojim bi se zabranila proizvodnja, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima.

Foto: Depositphotos/Alexey_Arz
  • 165
  • 65
  • 0

Italija će zabraniti sintetičku hranu, rekao je italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida na događaju u  organizaciji Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u irskom Kilkeniju. Ovim bi korakom postala prva zemlja u svetu koja je to učinila.

U donjem domu italijanskog parlamenta na dnevnom redu je rasprava o zakonu kojim bi se zabranila proizvodnja, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima, navodi Euractiv

Konzervativna budućnost 

U organizaciji ECR-a, na događaju pod nazivom "Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za evropske poljoprivrednike", učestvovao je i poverenik EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski. Tamo su vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i prilikama koje proizlaze iz evropske regulative i saradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenoj ekonomiji. 

"Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane čime želi da da primer kako se to može regulisati", izjavio je Lolobriđida u video pozivu dodavši da su odabrali načelo predostrožnosti.

"Kvalitet hrane je osnova i ne možemo da pristanemo na polarizovano društvo u kojem će se kvalitetna hrana proizvodi samo za bogatu elitu. Uvereni smo da bi svi treba da imaju mogućnost dobro da jedu", poručio je ministar.

Njegov stav deli i Vojčechovski koji se zalaže za tradicionalnu poljoprivredu te želi da zaštiti tradicionalne proizvode.

 "Sintetičko meso nije meso, sintetičko mleko nije mleko. Ja branim prirodni proizvod, a koristiti takav naziv za sintetski, po meni, nije korak u dobrom smeru", dodao je, istaknuvši da Evropska komisija izdvaja više od šest milijardi evra za dobrobit životinja i, generalno, tradicionalni uzgoj.

Kažnjavanje proizvođača 

Međutim, model poljoprivrede koji predlažu konzervativci u potpunoj je suprotnosti sa onim što je usvojila EU. Prema političkoj stranci Fratelli d'Italia (Braća Italije, op.a.) kojoj pripada Lolobriđida on je previše birokratizovan i nesposoban da se uhvati u koštac sa novim izazovima koji opterećuju kontinent.

"Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari plaćaju vrlo visoku cene za ideološke gluposti iza Zelenog dogovora Evropske unije, koji kažnjava proizvođače sa ciljevima smanjenja emisija koji će dovesti samo do manje proizvodnje hrane", poručio je zastupnik u Evropskom parlamentu Karlo Fidanza.

Dodao je i da će manja proizvodnja hrane biti zamenjena uvoznom iz zemalja koje ne zadovoljavaju evropske standarde održivosti i kvalitete ili pak laboratorijskim proizvodima u koje nismo sigurni. 


Tagovi

Sintetička hrana Sintetičko meso Konzervativni političari Zabrana Dobrobit životinja Veštačko meso Frančesko Lolobriđida


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.