• Prerada mesa
  • 12.11.2017. 11:15

Izvoz kobasica vredan 20 miliona evra

U odnosu na prošlu godinu, Srbija je ostvarila 12,8 povećan izvoz kobasica.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 524
  • 111
  • 0

Srbija je od januara do avgusta ove godine izvezla kobasice u vrednosti od tačno 20 miliona evra. Po tome se ovaj proizvod nalazi na 97. mestu. U odnosu na prošlu godinu, to je povećanje za 12,8%.

"Iako imamo kvalitetne finalne proizvode, postoje barijere trgovini, koje nas sprečavaju da kroz rast izvoza povećamo nivo razvijenosti domaće ekonomije", piše Miroslav Zdravković za Makroekonomiju.

Kobasice se plasiraju u zonu slobodne trgovine CEFTA (94,3% vrednosti), u trgovinski blok Rusije, Belorusije i Kazahstana (5,1%) i u Evropsku Uniju (0,4%). Srbija uvozi kobasice iz Italija, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske.

Srbija na 23. mestu u svetu

Svetski izvoz kobasica vredeo je 4,1 milijardi evra u prošloj godini, a vodeći izvoznici bili su Nemačka, SAD i Italija. Slobodna trgovina u regionu je važna, jer je Srbija, zahvaljujući izvozu u BiH, Crnu Goru i Makedoniju, na 23. mestu u svetu, prema vrednosti izvoza u 2016. godini. Veću vrednost izvoza kobasica, od susednih zemalja, imaju Mađarska i Rumunija. Procenjuje se da bi ove godine naš zemlje mogla da prestigne Irsku.

Foto: Jasna Bajšanski


Izvori

Makroekonomija


Tagovi

Kobasice Prerađevine Miroslav Zdravković Uvoz kobasice Izvoz kobasice Srbija 2017


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.