Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaja japanske prepelice
  • 08.07.2018. 09:00

Jaja japanske prepelice lek budućnosti?

Jaja japanske prepelice sadrže mnoge vitamine, minerale i esencijalne kiseline. Iz tog razloga koristi se za lečenje mnogih bolesti. Smatraju se lekom budućnosti.

Foto: Danijela Plavšić
  • 808
  • 68
  • 0

Gajenje japanskih prepelica (Coturnix japonica), o kojima se u Srbiji i dalje nedovoljno zna, može da bude značajna dopuna kućnog budžeta. Jaja ovih ptica sadrže mnoge vitamine, minerale  i esencijalne kiseline. Izdvajamo neke od njih: 0,5 mg kalcijuma, 2,2 mg fosfora, 3,8 mg gvožđa, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B1 i 0,8 mg vitamina B2, zatim sadrže vitamin B6 i B12 kao i lizin, cistin, metionin, a imaju i asparagonske kiseline.

Bolesnici sa osetljivom žuči, oprez! 

Koriste se u lečenju mnogih bolesti npr. za lečenje visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, dijabetesa, bronhijalne astme, migrena, čira na želudcu, posledica srčanog infarkta, malokrvnosti ili anemije i zečepljenih krvnih sudova. Bolesnici koji imaju osetljivu žuč na jaja trebalo bi da počnu uzimanje samo jednog jajeta dnevno, pa postepeno da povećavaju na četiri jajeta dnevno. Ukoliko žuč ne dozvoljava upotrebu jaja, u tom slučaju treba prekinuti upotrebu.

Preporučuju se deci u razvoju i kad imaju izražen slab apetit, te ljudima za oporavak nakon bolesti i operacija.

Kad se ova jaja koriste kao lek, konzumiraju se u svežem stanju. Uzimaju se na prazan stomak pola sata pre jela, najbolje ujutro pre doručka. Ako se jaja koriste kao lek, ne bi trebalo da budu starija od 30 dana, jer do tad imaju najveća lekovita svojstva. Čuvaju se u frižideru na temperaturi od 1°C do 4°C i tako čuvana mogu se 60 dana koristiti u svežem stanju, te nakon toga samo kuvana ili pečena.

U sebi sadrže pet puta više fosfora, osam puta više gvožđa, đest puta više vitamina B1 i 15 puta više vitamina B2 od jaja domaćih koka.

Japanske prepelice - neiskorišćen potencijal

I novija medicina ih priznaje kao lekovita?

Prema nekim saznanjima, tačno se zna broj jaja koje je poterebno utrošiti za jednu terapiju za odeređenu bolest. Na primer, kod tumora mozga je potrebno popiti 1.080 jaja, 240 jaja kod tuberkuloze, 120 jaja kod povišenog krvnog pritiska, poboljšanja krvene slike itd. Prema nekim podacima, samo oplođena jaja imaju lekovita svojstva. Jaja se mogu koristiti i pri uzimanju drugih lekova, osim u slučaju kad je lekar izričito naglasio da se ne konzumiraju belančevine (meso, mleko, jaja). 

Smatra se da su jaja japanske prepelice lek budućnosti, a novija medicina pridaje značaj lekovitim svojstvima ovih jaja, posebno u SAD, Nemačkoj, Japanu, Italiji i Rusiji.


Tagovi

Jaja japanske prepelice Japanska prepelica Lekovita jaja Lek budućnosti


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.