Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel
  • 12.04.2023. 10:30

Jaja kupovati od registrovanih proizvođača, ali ne meso unapred samleveno?

Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede apeluje na potrošače da povedu računa u kupovini hrane pred uskršnje praznike.

Jaja kupovati od registrovanih proizvođača, ali ne meso unapred samleveno?
Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
119
37
0

U vreme nastupajućih uskršnjih praznika, a usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla, naročito ribe, mesa i jaja, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovode i vanredne odnosno koordinisane kontrole, svih mesta na kojima se prometuje hrana životinjskog porekla u svim okruzima Republike Srbije, ističe se na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

U objektima za promet na malo i zelenim pijacama, Veterinarska inspekcija kontroliše poreklo, sledljivost u proizvodnji, sprovođenje dijagnostičkih ispitivanja jata koja se koriste za proizvodnju konzumnih jaja kao i parametara bezbednosti konzumnih jaja kao hrane, uslove čuvanja, skladištenja, i izlaganja prodaji, rokove upotrebe i deklarisanje.

Šta govore oznake na jajima?

Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, potrošačima se preporučuje sledeće:

  • Kupovati hranu isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane - samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama;
  • Na pijacama, kupovati jaja od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje jaja; proizvode od mleka i mesa koji su izloženi prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine);
  • Obratiti pažnju na higijenu lica koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom;
  • Proveriti deklaraciju proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane;
  • Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije; naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije;
  • Obratiti pažnju na kvalitet proizvoda (izgled, boja, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi);
  • Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano;
  • Sačuvati fiskalne račune;
  • U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji.

Tagovi

Meso Jaja Uprava za Veterinu Ministarstvo poljoprivrede Kupovina hrane Uskršnji praznici Rok trajanja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jabuka je voćna vrsta koja se ubedljivo najviše tretira hemijskim sredstvima. Obratite pažnju na simptome najznačajnije bolesti jabuke čiji je prouzrokovač Venturia inaequalis.