Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir u krizi
  • 04.05.2020. 15:00
  • Belgija

Jedite pomfrit dva puta nedeljno i spasite uzgajivače krompira - traže belgijski farmeri

U belgijskim skladištima je nagomilano oko 750.000 tona krompira. Restorani i lanci brze hrane od sredine marta zatvoreni su ili rade u manjem obimu.

Foto: Depositphotos/renamarie
  • 121
  • 23
  • 0

Krompir je mnoge othranio, pa i na našim prostorima. Često nam je na jelovniku - na bilo koji način - od dodatka supama, kao prilog, glavno jelo, kuvani, pečeni, prženi, uz meso, povrće ili u piti, kao salata... Malo ko ne voli ovo hranjivo povrće koje brzo ume da zasiti. 

Slično je i u Belgiji. Proizvode ga 25 puta više nego Danska, tri puta više nego Nemačka, 4,7 puta više nego Austrija i gotovo dva puta više nego Bugarska, te su kao takvi vrlo poznati po svojim prženim krompirićima i mrze kada ovo njihovo jelo neko naziva francuskim (french fries). 

U skladištima 750.000 tona krompira

Ipak, belgijskim više ne prete francuski krompirići nego pandemija korona virusa. Zato farmeri traže od čitave nacije da jedu pomfrit dva puta nedeljno. Ovu ideju kao opstanak tog sektora u krizi uzrokovanoj virusom COVID-19 predstavio je Romein Kuls iz udruženja uzgajivača krompira "Belgapom".

U belgijskim skladištima je nagomilano oko 750.000 tona krompira. Restorani i lanci brze hrane od sredine marta zatvoreni su ili rade u manjem obimu. Takođe, otkazani su i mnogi prolećni i letnji festivali koji su bili mesta konzumacije ovog jednostavnog jela. 

Osim toga, Belgija je veliki izvoznik krompira u svežem, ali i obrađenom stanju, uključujući i smrznuti pomfrit, pa i druge proizvode od tog povrća. Godišnje izvoze više od 1,5 miliona tona u više od 100 zemalja sveta. 

Krompir: Koje ga zemlje najviše proizvode i izvoze?

Svetla tačka u ovoj naizgled beznadežnoj situaciji je da će, kako pišu belgijski mediji, Belgapom dostavljati 25 tona krompira nedeljno bankama hrane u Flandriji, pa sav rod ipak neće potpuno da propadne. 

U Francuskoj daju 15 evra za tonu krompira

Osim u Belgiji, sličnih problema imaju u susednoj, najsevernijoj francuskoj regiji Ut-d-Frans. Tamo je u skladištu 500.000 tona krompira koji čeka kupce. Po svemu sudeći, verovatno će propasti. 

Jedan od uzgajivača, Džon Van Mirag, za francuske medije izjavio je kako će u najboljem slučaju dobiti 15 evra po toni, što je 10 puta manje od uobičajene cene, a krompir će završiti kao stočna hrana. Uzgajivači stoga traže pomoć od države pozivajući se na Holandiju koja svojim farmerima daje 50 evra po toni. 

Da baš u potpunosti ne propadne, deo useva će završiti kao biogorivo, pišu njihovi mediji. 


Tagovi

Uzgoj krompira Kriza Pandemija Belgijski krompirići Zalihe


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.