Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krompira
  • 22.02.2019. 08:00

Krompir: Koje ga zemlje najviše proizvode i izvoze?

Holandija na svetskom tržištu ima udeo od 18% kada se govori o izvozu svežeg krompira, govore podaci Međunarodnog trgovinskog centra (ITC). Na drugom je mestu Francuska sa gotovo 14% te Nemačka sa udelom od 9%, vrednosti izvoza 3,8 milijardi evra.

Foto: Pixabay/Didgeman
  • 1.141
  • 15
  • 0

Krompir nas je prehranio, često čujemo od starijih kojima je ovo povrće bilo važna namirnica i gotovo svaki dan na jelovniku. Hoćeš pečeni, kuvani, u piti, ispod sača. Uz sve se slaže i brzo zasiti. Nismo mi na ovim prostorima jedini ljubitelji krompira - vole ga u celom svetu. Ipak, istočna i srednja Evropa prednjače

A kada govorimo o uzgoju krompira, tu prednjači Holandija. Naime, ta zemlja na svetskom tržištu ima udeo od 18% kada se govori o izvozu svežeg krompira, govore podaci Međunarodnog trgovinskog centra (ITC). Na drugom je mestu Francuska sa gotovo 14% te Nemačka sa udelom od 9%, vrednosti izvoza 3,8 milijardi evra. 

Još su dve EU države među top 10 izvoznika svežeg krompira - Belgija na 8. mestu sa udelom od 4,8% te Velika Britanija na 10. mestu sa udelom od 2,9%. 

Među top 10 svetskih izvoznika krompira je i Kina, na 4. mestu, Egipat na 5., te SAD i Kanada na 6. mestu. Na 9. mestu je Iran sa 3,3% udela u izvozu na svetska tržišta. 

Holandija je i na prvom mestu i po pitanju prerađenih proizvoda od krompira, najčešće zamrznutog pomfrita, navodi Welt Exporte.  

Opasna štetočina uništava zasade krompira

Treba se podsetiti da su krompir u Evropu u 16. veku doneli španski osvajači iz Južne Amerike. Na neuglednu podzemnu biljku tadašnji Evropljani nisu baš blagonaklono gledali, ali su ubrzo prepoznali veliku praktičnu i nutritivnu vrednost krompira zbog čega danas u Evropi uživa veliku popularnost. 


Tagovi

Proizvodnja krompira Holandija Domaći krompir Kupujmo domaće Top 10


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.