Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 16.02.2024. 12:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Jedna od 100 najuspešnijih žena promoviše hladno ceđena ulja, putere i brašna

Gazdinstvo Stepanov iz Kikinde uspešno prerađuje voće i povrće i na tržište plasira hladno ceđena ulja, putere i bezglutenska brašna.

Foto: Momčilo Karan
  • 166
  • 23
  • 0

Već nekoliko godina unazad verovatno da ne postoji niko od redovnijih posetilaca sajmova i izložbi hrane, ali i drugih manifestacija, koji nije zapazio jedan štand na kome lepa i visoka devojka svaki put sa mnogo strpljenja i ljubavi prema porodičnom biznisu priča o prozvodima koje ona i njeni ukućani stvaraju. Devojka se zove Borislava Stepanov i predstavlja poljoprivredno gazdinstvo Stepanov iz Kikinde koje proizvodi hladno ceđena ulja, putere i bezglutenska brašna.

"Ovaj posao započeli su moji roditelji, Goran i Branislava, koji su se, nastavljajući vekovnu porodičnu tradiciju povrtarske i voćarske proizvodnje, odlučili da prerađuju plodove sa naših njiva i voćnjaka i plasiraju na tržište u vidu hladno ceđenih ulja, brašna i putera. U porodici smo svi sportisti pa smo se radi očuvanja i unpređenja zdravlja u početku ovim bavili pomalo i iz hobija da bi se sve to razvilo u ozbiljan posao", priča Borislava i dodaje da tokom desetak godina uz punu posvećenost poslu, veliki trud i rad, razvili su prepoznatljiv brend.

Najtraženije ulje od koštice kajsije

Porodica Stepanov danas proizvodi hladno ceđena ulja od suncokreta, bundeve, susama, lana, maka, lešnika, od jezgra koštice kajsije, kao i putere od bundeve i lešnika, te bezglutenska brašna od lešnika, maka i bundeve. Najnoviji proizvod im je ulje od semenki maline.

Ulje od koštice kajsije naročito interesantno

"Najviše je traženo ulje od jezgra koštice kajsija, ali u suštini sva ulja imaju široko primenu u ishrani, kozmetici, alternativnom lečenju... Na primer, ulje koštice kajsije ako se preventivno pije nekoliko kapi dnevno pomaže čišćenje organizma i jačanje imuniteta. Pozitivno deluje protiv raznih upalnih procesa, blagotvorno je za sve tipove kože", navodi Borislava koja se odlično snalazi u predstavljanju svih proizvoda Stepanov i na tome se godinama usavršavala.

"Osluškujemo potrebe kupaca."

Edukacija kupaca

Kaže, da je bilo potrebno mnogo vremena da edukuju potrošače.

"Činimo to i dalje. Generalno pričamo o benefitima ovih proizvoda, njihovoj primeni. Svaki vikend smo negde, u nekom gradu, na sajmovima ili nekim drugim manifestacijama gde kroz promociju i edukaciju dolazimo do novih kupaca. Meni je cilj da kada neko zastane kod našeg štanda, da mu predstavim naše proizvode, da ponudim da ih proba, degustira, da nešto predložim ili bliže približim proizvod, ali i da saznam kakva su očekivanja i potrebe svakog posetioca štanda", kaže sagovornica Agrokluba dodajući da predstavljaju proizvode i informišu kupce i putem veb-stranice i društvenih mreža, a to je, uz nastupe na sajmovima, i primarni način prodaje.

Novina na tržištu - puter od lešnika

Za sada nemaju vlastito prodajno mesto, ali su prisutni u nekoliko prodavnica u Beogradu i Novom Sadu. Saznali smo i da je gazdinstvo uz pomoć pokrajinskih sredstava nabavilo dve mašine, a u međuvremenu je stiglo i nekoliko nagrada i za gazdinstvo i za Borislavu, koja je uvrštena među "100 uspešnih poslovnih žena" iz ruralnih i negradskih sredina. Pored Borislave, u porodični biznis uključili su se i njeni mlađi brat i sestra, i uz dobru organizaciju, svako ima svoja zaduženja.

"Ali, u principu, svi radimo sve, odnosno kako se dogovorimo", zaključuje Borislava.


Foto prilog


Tagovi

Ulje od koštica kajsije Puter od lešnika Ulje lešnika Brašno od golice Porodičan posao Borislava Stepanov


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".