Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršačka šunka
  • 02.06.2024. 12:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Vršac

Kad nema vetra, šunka se suši u hladnjači?

Šunka najbolje sazreva na vetru, a poznati su vršački, tj oni koji dolaze sa Karpata iz susedne Rumunije, međutim ovaj dug proces ometaju sve toplije zime.

Foto: Miloš Nedić
  • 187
  • 43
  • 0

Porodica Logožan iz Vršca se već generacijama bavi sušenjem mesa. Još pre deset godina registrovano je zaštićeno geografsko poreklo vršačke šunke, a oni su jedni od retkih koji je proizvode. Za ovaj proizvod potrebna je posebno pripremljena sirovina.

"Svinja mora da bude sa ovog lokaliteta, domaće uzgojena, a sveža šunka ne sme, po pravilu da bude manja od 12 kg. U salamuri mora da bude od četiri do šest nedelja, zavisno od veličine", kaže Miodrag Logožan, dodajući da treba da zri od šest meseci do godinu dana.

Miodrag Logožan je treća generacija koja suši šunku, njegovi sinovi će nastaviti

"Međutim, svoj pravi kvalitet dobija od druge godine zrenja."

Vremenske prilike ili slaba kupovna moć

Sazreva na vetru, a poznati su vršački, tj oni koji dolaze sa Karpata iz susedne Rumunije, međutim ovaj dug proces ometaju sve toplije zime.

"Ja je držim u hladnjači gde je temperatura konstantno od četiri do osam stepeni. Zimi nema potrebe, a leti je obavezno", kaže Logožan koji zbog ovih, ali i okolnosti slabe kupovne moći ne proizvodi više od 20 komada šunke do pet kilograma.

Više možete pogledati u videu ispod:


Foto prilog


Tagovi

Vršačka šunka Miodrag Logožan Sušenje šunke Šunka u hladnjači Karpatski vetrovi Sušenje u hladnjači


Autorka

Vanja Milosavljević Nedić

Više [+]

Novinarka emisije Farma