Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koziji sir
  • 30.06.2020. 10:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Veliki Gaj

Kakav sir se dobija od "srećnih" koza?

Kada je počela sa proizvodnjom sira, porodica Kulić je u ponudi imala polutvrdi sir bez dodataka i beli sir krišku. Vremenom su razvijali nove proizvode i obogaćivali asortiman. Danas u ponudi imaju kozji sir sa sremušem, borovnicom, sušenim paradajzom, zelenim biberom, ali i kozji sir sa crnim tartufima.

Foto: Iva Kulić
  • 380
  • 65
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Kulić iz Velikog Gaja u Banatu proizvodi kozji sir. Ideja da naprave malu farmu na kojoj će da uzgajaju koze i proizvode kozji sir od 100 odsto kozjeg mleka vrhunskog kvaliteta rodila se 2012. godine.

"Želeli smo da naše koze budu srećne na farmi, jer samo 'srećne' koze daju zdravo mleko. Tako smo 2014. godine napravili brend "Srećna koza", pod kojim svoje proizvode prodajemo kupcima", kaže Iva Kulić.

Radojević: "Srećna koza" pravi primer gde su povezani stočarstvo, prerada i trgovina

Kada su počeli sa proizvodnjom sira u ponudi su imali polutvrdi sir bez dodataka i beli sir krišku. Vremenom su razvijali nove proizvode i obogaćivali asortiman. Danas u ponudi imaju kozji sir bez dodataka "Classic", kozji sir sa sremušem, kozji sir sa borovnicom, kozji sir sa sušenim paradajzom, kozji sir sa zelenim biberom i kozji sir sa crnim tartufima. Pored polutvrdih sireva "Srećna koza" proizvodi kozji gril sir, dimljeni sir i sir krišku.

Polutvrdi sir bez dodataka "Clasic" je prvi u ponudi proizvoda, on je osnova za sve sireve sa dodacima. Kompaktne je teksture sa manje-više šupljina, punim i jednostavnim ukusom zrelog sira sa specifičnim ukusom kozjeg mleka. Hranljiva vrednost kozjeg mleka skoncentrisana je u ovom proizvodu. Tokom sazrevanja sira dolazi do aktiviranja niza bioaktivnih jedinjenja. Sir je specifične arome, namenjen potrošačima koji vole i uživaju u zdravom i jedinstvenom ukusu.

Sir sa borovnicom može biti i desert

Lekovita svojstva borovnice odavnina su poznata, fantastična je kod anemije, svoja blagotvorna svojsta ispoljava u poboljšanju vida, krvotoka, usporavanju starenja. Kozji sir sa borovnicom spoj je zdravlja i nesvakidašnja mešavina sira i voća. Hedonisti i oni koji vole da eksperimentišu sa ukusima, svakako će probati i uživati u neverovatnom spoju arome, ukusa i mirisa.

Sir sa borovnicom - spoj mirisa, ukusa, zdravlja i uživanja

Ova kombinacija sira i voća može poslužiti i kao desert uz dodatak voćnog preliva.

Tartufi i sremuš za uživanje i zdravlje

Tartufi su najskuplje pečurke na svetu. Lekovita, izuzetno vredna hrana za mozak, moćan afrodizijak, specifičnog ukusa i neodoljive arome. Svoja blagotvorna svojstva povoljno ispoljava na celokupni organizam. Sa druge strane, divlji beli luk ili sremuš poznat je po svojim lekovitim svojstvima, povoljno deluje u rešavanju visokog holesterola, pritiska, kao čistač celokupnog organizma.

Sremuš: Lekovita biljka u 90 recepata raznih jela

Mešavina kozjeg sira sa sremušem dobitna je kombinacija za zdravlje i uživanje.

Još i sir sa sušenim paradajzom i zelenim biberom?

Zanimljiv proizvod "Srećne koze" je i sir sa sušenim paradajzom. Ova kombinacija je, prema rečima naše sagovornice, fantastičan spoj ukusa, mirisa, neodoljive arome u kojoj uživaju sve generacije. Paradajz je bogat likopenom, antioksidansima, povoljno deluje na srce, poboljšava probavu, obiluje vitaminima koji blagotvorno deluju na celokupni organizam.

Koziji sir sa sušenim paradajzom povoljno deluje na čitav organizam

Zeleni biber je veoma aromatičan začin sa prepoznatljivom blago ljutom notom zahvaljujući sadržaju eteričnih ulja. Blagotvorno deluje na imunitet. On je zastupljen na trpezi kupaca koji vole pikantniju hranu.

Odlične reakcije kupaca na nove limitirane serije

Kriška, u okviru proizvoda porodice Kulić, je meki sir bele boje. Svojim blago kiselkastim i slanim ukusom prepoznatljive arome kozjeg mleka. Ono što je interesantno je to da porodica Kulić svojim kupcima svake godine ponudi novi proizvod, kao i limitirane serije.

"Tako su naš sir sa dodatkom crnog piva i sir sa dodatkom semenki bundeve imali fantastične povratne reakcije naših kupaca", ponosno priča Iva i još dodaje da na farmi u sklopu gazdinstva o kozama vode računa vrhunski znalci i oni čine sve da koze budu srećne, a zauzvrat dobijaju mleko vrhunskog kvaliteta.

Kakav to sir želi potrošač?

"Zvezda vodilja oduvek nam je bio kvalitet naših proizvoda, a zadovoljni kupci i njihove pohvale, preporuke nama su dodatni vetar u leđa. Trudimo se da razvijamo neodoljive nove ukuse i stalno nešto novo spremamo da ih iznenadimo."


Tagovi

Iva Kulić Srećna koza Sir sa boronicom Sir sa crnim tartufima Sir sa sušenim paradajzom Sir sa sremušem Sir sa zelenim biberom


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]