• Irski viski
  • 03.02.2019. 09:00

Kako je irski viski postao jedan od sinonima za visoki kvalitet?

Proizvodnju Irskog viskija zamalo su uništili Prvi svetski rat, Uskršnji ustanak, Irski građanski rat i prohibicija. Kako je preživeo i postao jedan od sinonima za visoki kvalitet?

Foto: Bigstockphoto/New Africa
  • 137
  • 15
  • 0

Znate li da je irski viski jedno od najstarijih alkoholnih pića na svetu koji se destilira u Irskoj još od 6. veka? Boja mu varira od bledo-zlatnog do tamnog ćilibara, a možete probati niz ukusa, od voća, cveća, do meda.

Irce su s proizvodnjom pića, koje danas nosi oznaku EU kvaliteta, pre više od 1.000 godina upoznali tamošnji monasi. Započeo je time proces koji će svetu dati ne samo jedan od njegovih najpoznatijih primera viskija, već i sam naziv. Naime, kako piše AG press, "Uisce Beatha" - što znači "voda života", bilo je izvorno ime za bilo koji oblik destilata, čak i onih koji se koriste za parfeme ili lekove, ali je na kraju postao sinonim za piće koje danas poznajemo.

Teški udarci početkom 20. veka

Izvorno je bila reč o domaćoj industriji, često skrivanoj kako bi se izbeglo plaćanje visoke porezne stope. Odnosno, irska je proizvodnja viskija bila tradicionalno vrlo lokalizovana i mala. Međutim, jačanje industrije u 19. veku dovelo je do velikog porasta proizvodnje viskija. Ipak, početak 20. veka pokazao se izrazito lošim za tamošnje proizvođače. 

Prohibicija je prekinula najveće izvozno tržište irskog viskija (Foto: AG Press/b&w film copy neg.)

Ekonomska kriza uzrokovana Prvim svetskim ratom, Uskršnji ustanak (vojno neuspela pobuna u Dablinu kojom se htelo osloboditi britanske vlasti) te irski građanski rat teško su oštetili industriju. Irski viski pretrpeo je još jedan udarac nakon što je usvojen 18. amandman američkog Ustava koji je zabranio prodaju alkohola u SAD-u. Prohibicija je prekinula najveće izvozno tržište Irskog viskija preko noći, što je dodatno oštetilo ionako oštećenu industriju.

Zaštita naziva i geografskog porekla 

Uprkos svemu, irski viski je preživeo i u stalnom je rastu njegova proizvodnje od 80-ih godina prošlog veka. Tokom 90-ih potpisan je niz međunarodnih sporazuma koji priznaju jedinstvenu prirodu irskog viskija, uključujući i sporazum EU-SAD iz 1994. kojim se ograničava korišćenje naziva viski destiliran u Irskoj. Do 2013. godine izvezeno je više od 6,2 miliona sanduka koji sadrže 9 litara irskog viskija, što je jasan pokazatelj ugleda koji u svetu ima to alkoholno piće. 

Kada je u pitanju proizvodnja, irski viski je žestoko alkoholno piće dobijeno destilacijom žitarica. Pravi se od slada žitarica, vode i kvasca, a svi sastojci isključivo su poreklom iz Irske.


Izvori

AgPress


Tagovi

Irski viski Proizvodnja Irska Viski EU kvaliteta Povijest Prohibicija


Autorka

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi