Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 03.02.2023. 13:00

Kako su se kretale cene mesa u mesecu iza nas?

Trend prosečne ponude prasadi nastavljen je tokom januara na stočnim pijacama u Srbiji prvenstveno zbog praznika i porodičnih slava u ovom periodu.

Foto: Depositphoto/mikdam
  • 121
  • 17
  • 0

Slaba je bila ponuda teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma u mesecu za nama na pojedinim prodajnim mestima uključenim u projekat STIPS. Obim prodaje bio je malo bolji u odnosu na prethodni mesec. Prodajna cena je varirala u intervalu od 360 do 550 din/kg, ali je ipak dominirao iznos od 550 din/kg. Nastavljen je trend ponude teladi HF rase telesne mase do 160 kilograma jedino na stočnoj pijaci u Somboru po ceni od 360 din/kg.

Prodaja tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma odvijala se jedino na stočnoj pijaci u Požarevcu po dominantnoj ceni od 450 din/kg. Ponuda tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma evidentirana je na stočnoj pijaci u Novom Sadu po ceni od 360 din/kg i na stočnoj pijaci u Somboru po ceni od 290 din/kg. To ukazuje na pad cene u odnosu na prethodni mesec.

Nije bilo značajnijih promena u pogledu ponude krava za klanje proteklog meseca u odnosu na prethodni. Prodajna cena ove kategorije goveda SM rase varirala je od 150 do 260 din/kg. Prodaja je zabeležena na tri stočne pijace, a promet grla bio je veoma slab. Prodaja krava za klanje HF rase odvijala jedino na stočnoj pijaci u Somboru, kao i prethodnih nekoliko meseci po dominantnoj ceni od 140 din/kg.

Prodaja prasadi bolja nego prethodnog meseca

Trend prosečne ponude prasadi nastavljen je tokom januara na stočnim pijacama u Srbiji prvenstveno zbog praznika i porodičnh slava u ovom periodu. Prodaja je bila bolja nego prethodnog meseca. Prasad telesne mase do 15 kilograma kupci su najčešće mogli pazariti po ceni od 400 din/ kg. Ponuda prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je takođe dobra, a promet se odvijao najčešće po ceni od 380 do 400 din/ kg. Obim ponude i prometa tovnih svinja obe kategorije bio je slabiji u odnosu na decembar na prodajnim mestima uključenim u STIPS.

Za tovne svinje, telesne mase od 80 do 120 kilograma, kupci su najčešće trebali da izdvoje 300 din/kg. Promet tovljenika, telesne mase preko 120 kilograma, odvijao se najčešće po ceni od 220 do 230 din/kg, što ukazuje na pad cene u odnosu na decembar. Krmače za klanje mogle su se pazariti na sedam stočnih pijaca uključenih u STIPS, po ceni koja je tokom januara varirala od 170 do 250 din/kg, ali je dominirao iznos od 180 din/kg.

Cena jagnjadi od 380 do 400 din/kg

Prosečna ponuda jagnjadi na četrnaest stočnih pijaca u Srbiji uključenih u STIPS, a promet se odvijao najčešće po ceni koja je varirala od 380 do 400 din/kg, što ukazuje na blagi pad u odnosu na decembar. Nastavljen je trend slabe ponude dviski i šilježadi kao i prethodnih nekoliko meseci, a mogle su se pazariti na pet stočnih pijaca po ceni koja je varirala od 180 do 250 din/kg. Nije bilo značajnijih promena u ponudi, cenama i prodaji ovaca u odnosu na prethodni mesec. Promet ove kategorije ovaca odvijala se na dvanaest stočnih pijaca, po ceni koja je varirala od 120 do 220 din/kg, ali je dominirao iznos od 170 din/kg.

Slaba ponuda jaradi tokom januara kao i predhodnih par meseci, a dominirala je cena od 300 din/kg. Na većini mesta je bila dosta slaba ponuda koza, dok je na pojedinim mestima skroz izostala prodaja ove domaće životinje. Cena se nije menjala u odnosu na decembar, jer je dominirao iznos od 120 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cene teladi Cena junadi Cena krava Cena prasadi Cena tovnih svinja STIPS Cena jagnjadi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva