Analizu su prošle jabuke, kupus, praziluk, salata, breskve, jagode, paradajz, raž, vino, kravlje mleko i svinjska mast. Kod kojih je zabeleženo najniže prekoračenje maksimalnog nivoa ostataka pesticida, a kod kojih najveće?
Evropljani i dalje jedu hranu koja je u velikoj meri bez ostataka pesticida ili ih sadrži unutar zakonskih granica. Pokazali su to najnoviji rezultati monitoringa. Naime, kako se navodi u Izveštaju EFSA-e (Evropske agencije za sigurnost hrane) za 2016. godinu, u više od 96% uzoraka hrane analizirane na ostatke pesticida rezultati analiza bili su u zakonski dopuštenim granicama, a u oko 51% uzoraka nije bilo merljivih ostataka pesticida.
"Kao i prethodnih godina, ovaj izveštaj potvrđuje visok nivo usklađenosti hrane na EU tržištu. Zemlje članice kontrolišu svake godine na hiljade prehrambenih proizvoda, kako bi se proverilo poštuju li se zakonske granice. Građanima Evrope smo dužni, ne samo da evropski lanac hrane bude najstroži i najkontrolisaniji u svetu, nego i da se kontinuirano poboljšava", rekao je Vitenis (Vytenis) Andriukaitis, evropski poverenik za zdravstvo i sigurnost hrane.
Paralelno s objavom ovogodišnjeg izveštaja, EFSA je razvila i jednostavnu infografiku, koja korisnicima omogućava pretraživanje glavnih rezultata prema dva kriterijima - zemlji porekla i analiziranoj hrani.
Glavni rezultati za 2016. godinu:
U okviru godišnjeg izveštaja, EFSA je analizirala i rezultate EU-koordinisanog kontrolnog programa, prema kojem zemlje članice iz "korpe" analiziraju uzorke iste hrane i na iste pesticide. U 2016. godini analizirale su se jabuke, kupus, praziluk, salata, breskve, jagode, paradajz, raž, vino, kravlje mleko i svinjska mast.
Najniže prekoračenje maksimalnog niivoa ostataka pesticida utvrđeno je u raži (0,7 %), zatim na kupusu (1,1 %) i jagodama (1,8 %), a najveće za jabuke (2,7 %) i paradajz (2,6 %).
EFSA je takođe provela akutnu (kratkotrajnu) i hroničnu (dugotrajnu) procenu rizika, koja se temelji na rezultatima EUCP programa. U oba slučaja, zaključeno je da je rizik za zdravlje ljudi nizak.
Tagovi
Autorka