Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 10.08.2018. 18:00

Kakvu hranu jedu Evropljani?

Analizu su prošle jabuke, kupus, praziluk, salata, breskve, jagode, paradajz, raž, vino, kravlje mleko i svinjska mast. Kod kojih je zabeleženo najniže prekoračenje maksimalnog nivoa ostataka pesticida, a kod kojih najveće?

Foto: Bigstockphoto/Olha Tsiplyar
  • 211
  • 15
  • 0

Evropljani i dalje jedu hranu koja je u velikoj meri bez ostataka pesticida ili ih sadrži unutar zakonskih granica. Pokazali su to najnoviji rezultati monitoringa. Naime, kako se navodi u Izveštaju EFSA-e (Evropske agencije za sigurnost hrane) za 2016. godinu, u više od 96% uzoraka hrane analizirane na ostatke pesticida rezultati analiza bili su u zakonski dopuštenim granicama, a u oko 51% uzoraka nije bilo merljivih ostataka pesticida.

"Kao i prethodnih godina, ovaj izveštaj potvrđuje visok nivo usklađenosti hrane na EU tržištu. Zemlje članice kontrolišu svake godine na hiljade prehrambenih proizvoda, kako bi se proverilo poštuju li se zakonske granice. Građanima Evrope smo dužni, ne samo da evropski lanac hrane bude najstroži i najkontrolisaniji u svetu, nego i da se kontinuirano poboljšava", rekao je Vitenis (Vytenis) Andriukaitis, evropski poverenik za zdravstvo i sigurnost hrane.

Paralelno s objavom ovogodišnjeg izveštaja, EFSA je razvila i jednostavnu infografiku, koja korisnicima omogućava pretraživanje glavnih rezultata prema dva kriterijima - zemlji porekla i analiziranoj hrani.

Na primer, u Hrvatskoj je analizirano 547 uzoraka, navodi EFSA

Glavni rezultati za 2016. godinu:

  • zemlje članice analizirale su 84.657 uzoraka na 791 pesticid.
  • 96,2% (81.482) uzoraka bilo je u zakonski dopuštenim granicama, a 50,7% uzoraka bilo je bez merljivih ostataka pesticida. U 2015. godini 97,2 % uzoraka bilo je u zakonski dopuštenim granicama, a 53,3 % bilo je bez merljivih ostataka pesticida. Razlika se uglavnom odnosi na prisustvo ostataka hlorata, spoja koji je po prvi put uključen u program monitoringa 2016. godine, čime se doprinosi stalnom radu na utvrđivanju maksimalnih nivoa ostataka (MRL).
  • većina analiziranih uzoraka (67%) poreklom je bila iz država članica EU, Islanda i Norveške, a 26,4 % uzoraka bilo je iz trećih zemalja. Za 6,6 % uzoraka poreklo proizvoda nije bilo poznato.
  • zakonski dopuštenu granicu prelazilo je 2,4% uzoraka hrane iz zemalja EU i EEA, a iz zemalja koje nisu članice EU 7,2 % uzoraka.
  • od 1.676 uzoraka hrane namenjenih odojčadi i maloj deci, 98,1% bilo je u zakonski dopuštenim granicama, a 89,8% uzoraka bilo je bez merljivih ostataka pesticida.
  • u 2016. godini analizirano je 5.495 uzoraka organski proizvedene hrane, od čega je 98,7% bilo u zakonski dopuštenim granicama, a 83,1% uzoraka bilo je bez merljivih ostataka pesticida.
     

Rizik za zdravlje ljudi nizak 

U okviru godišnjeg izveštaja, EFSA je analizirala i rezultate EU-koordinisanog kontrolnog programa, prema kojem zemlje članice iz "korpe" analiziraju uzorke iste hrane i na iste pesticide. U 2016. godini analizirale su se jabuke, kupus, praziluk, salata, breskve, jagode, paradajz, raž, vino, kravlje mleko i svinjska mast.

Najniže prekoračenje maksimalnog niivoa ostataka pesticida utvrđeno je u raži (0,7 %), zatim na kupusu (1,1 %) i jagodama (1,8 %), a najveće za jabuke (2,7 %) i paradajz (2,6 %).

EFSA je takođe provela akutnu (kratkotrajnu) i hroničnu (dugotrajnu) procenu rizika, koja se temelji na rezultatima EUCP programa. U oba slučaja, zaključeno je da je rizik za zdravlje ljudi nizak.


Tagovi

EFSA Hrana Pesticidi Izveštaj


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!