Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje
  • 03.03.2016. 08:00

Kokošija jaja u BiH zagađena teškom industrijom

Novo istraživanje pokazalo je da teška industrija, poput termoelektrana i železara, u zemljama Balkana, uzrokuje zagađenje kokošijih jaja.

  • 293
  • 32
  • 0

Novo istraživanje pokazalo je da teška industrija, poput termoelektrana i železara, u zemljama Balkana, uzrokuje zagađenje kokošijih jaja.

Ekološka udruženja, u Zenici i Tuzli, upozorila su stanovnike industrijskih gradova srednje Bosne da smanje potrošnju domaćih kokošijih jaja nakon objave rezultata istraživanja koji su pokazali da nivoi zagađenja teškim metalima i opasnim, višegodišnjim, organskim zagađivačima prelaze granice prihvatljive u Evropskoj uniji.

Alarmantne koncentracije organskih zagađivača

Istraživanje, koje su sproveli češka nevladina organizacija Arnika i njeni partneri, otkrilo je alarmantno visoke koncentracije dugotrajnih organskih zagađivača u domaćim kokošijim jajima, u neposrednoj blizini industrijskih postrojenja u Zenici i Tuzli.

Reč je prvenstveno o polihlorovanim dibenzo-p-dioksinima i dibenzofuranima (PCDD/F) i polihlorovanim bifenolima (PCBs), jedinjenjima koja nastaju kao rezultat nepotpunog sagorevanja i oslobađaju se iz termalnih procesa koji uključuju organska jedinjenja i hlor, na primer prilikom spaljivanja uglja.

Kokoške držati u kokošinjcu

"Ove hemikalije se nagomilavaju u ljudskom organizmu i vezuju se za masnoće u našem telu. Na taj način, kontaminacija preti u prvom redu deci. Glavni izvor tog zagađenja su nesumnjivo železara ArcelorMittal Zenica i termoelektrana Tuzla", izjavio je dr Jindrich Petrlik, jedan od autora novog izveštaja i stručnjak za dugotrajne organske zagađivače iz Arnike.

Pošto ova višegodišnja kontaminacija predstavlja pretnju po zdravlje lokalnih zajednica, iz organizacija koje se bave zaštitom životne sredine Eko forum Zenica i Centar za ekologiju i energiju Tuzla poručuju građanima da na dnevnom nivou izbegavaju konzumiranje više od dva jaja domaćih kokošaka koje se gaje u tom području ili jedno jaje kada je reč o deci, kao i da kokoške drže u kokošinjcu.

"Ipak, pravo rešenje problema je u rukama državnih vlasti. Oni bi trebali da nametnu uslove za smanjenje industrijskog zagađenja", zaključio je Petrlik.


Tagovi

Teški metali Zagađenje Termoelektrana Kokošija jaja PCB Tuzla Kokošinjci Polihlorovani bifenoli


Autorka

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, danas svestrani istraživački novinar s akcentom na ekološku poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.