Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aroma dima
  • 26.11.2023. 15:00

Koliko su bezbedne arome dima u prehrambenim proizvodima?

Upotrebljavaju se kao poboljšivači ukusa raznih proizvoda od mesa, ribe i sira. Mogu da se nađu i u supama, sosevima, pićima, sladoledu, čipsu i slatkišima.

Foto: Depositphotos/milanchikov
  • 137
  • 32
  • 0

Arome dima upotrebljavaju se kao alternativa tradicionalnoj proizvodnji sušenih proizvoda u dugogodišnjoj praksi koja se koristi za očuvanje određenih namirnica kao što su riba, meso, sirevi. U ovom procesu menja se ukus krajnjeg proizvoda.

Nemaju funkciju konzervisanja

Na tržištu je mnogo prehrambenih artikala kojima se dodaju zbog postizanja određenog ukusa, ali one nemaju funkciju konzervisanja pa ih tako pored navedenih možemo naći i u supama, sosevima, pićima, čipsu, čak i sladoledu i slatkišima. 

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je procenila bezbednost osam aroma dima koji su na EU tržištu već 10 godina, a za isto toliko su dobili odobrenje koje je obnovljeno u skladu s važećim zakonodavstvom. 

Zdravstveni rizici

Stručnjaci EFSA-e nisu mogli da isključe zabrinutost na osnovu dostupnih naučnih dokaza u vezi genotoksičnosti za bilo koju od osam aroma dima. To je sposobnost hemikalije da ošteti genetski materijal ćelija. Takve promene ili mutacije genetskih informacija unutar ćelije mogu da povećaju rizik od razvoja stanja poput raka i naslednih bolesti. Za ovu vrstu toksičnosti nije moguće definisati bezbedan nivo.

Zato su EFSA-i upotrebili novu metodologiju za procenu podataka i zaključili da šest aroma sadrže genotoksične supstance i zakto izazivaju zabrinutost za sigurnost. Za druge dve nemaju dovoljno informacija. 

Rešenje je uravnotežena ishrana?

Verovatnoća pojave štetnih učinaka na potrošača koji konzumira ovakvu hranu zavisi od različitih faktora, uključujući genetiku pojedinca i prehrambene navike.

Ovde treba napomenuti da EFSA nije istražila mogućnost da se takvi štetni efekti pojave kao rezultat konzumiranja ovako aromatizovane hrane. U toj organizaciji imaju konzervativan pristup, a to znači da razmatraju najgore scenarije za procenu opasnosti i rizika.

Upozoravaju da uravnotežena ishrana smanjuje mogućnost izloženosti riziku od hrane. Korišćenje raznolikih namirnica, kao što su meso, riba, povrće, moglo bi da pomogne potrošačima da smanje unos štetnih materija. 


Tagovi

EFSA Aroma dima Tržište EU Urvnotežena ishrana Genotoksičnost Bezbednost hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.