Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spor oko brašna
  • 08.03.2018. 16:15

Konačan dogovor između Srbije i Makedonije za mesec dana

Srbija ipak neće uvesti kontramere Makedoniji, kada je reč o sporu oko brašna, a sistematsko rešenje se očekuje za mesec dana.

Foto: Pixabay / balisto
  • 173
  • 20
  • 0

Srbija je odustala od uvođenja kontramera Makedoniji, nakon sastanka ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića i makedonskog ministra poljoprivrede Ljupča Nikolovskog. Postignut je dogovor da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kilograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma u Makedoniji.

Početak dugoročnog rešavanja problema

Nikolovski je tom prilikom rekao da je ovo početak dugoročnog rešavanja problema između dve vlade u oblasti poljoprivrede i trgovine, dok je Ljajić napomenuo da očekuje da se za mesec dana dođe do sistematskog rešenja. 

"Želimo da ispoštujemo sve sporazume koje smo potpisali, u vezi sa sertifikatima, biljne i veterinarske i sve druge. Da imamo minimalno zadržavanje na granicama. Naša privrede ne može da bude konkurentna ukoliko ne smanjimo troškove transporta i trgovine u bilo kom pravcu", rekao je Ljajić, a prenosi N1.

Formiranje Komiteta

Sporazum između dve zemlje predviđa formiranje Komiteta, koji će biti sastavljen od nadležnih institucija Makedonije i Srbije. Prva sednica će biti održana 14. marta u Beogradu. U roku od mesec dana, Komitet će predložiti sistemsko i trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom, kako bi se ubuduće izbegle ovakve situacije.

Komitet će notirati sva otvorena pitanja i predložiti rešenja za uklanjanje svih barijera i prepreka u međusobnoj trgovini. Kada je reč o kontrolnim markicama, Komitet će analizirati opravdanost njihovog uvođenja i ako postoji saglasnost privrednih komora dve zemlje, radiće se na njihovom potpunom ukidanju.

Srbija i Makedonija su se složile da se pojača kontrola, u cilju suzbijanja nelegalne ekonomije i trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Komitet će održavati sednice najmanje jednom u tri meseca.

U Privrednoj komori kažu da nije poznato koliko će ovakav dogovor biti koristan za obe strane: "Ovo je verovatno rešenje nekog akutnog gorećeg problema. Voleo bih da privreda više bude uključena u budućnosti", kaže Veljko Jovanović.


Izvori

N1 Srbija


Tagovi

Rasim Ljajić Ljupčo Nikolovski Veljko Jovanović Brašno Srbija Makedonija Markice Komitet Sporazum


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao