Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europol
  • 26.07.2021. 13:30

Konjetina deklarisana kao teletina, lažni med i alkoholna pića na policama trgovina

Na policama prodavnica u Srbiji pronađen je med mešan sa šećernim sirupima. U Hrvatskoj pod deklaracijom teletine prodavala se konjetina, a zabeležena su i falsifikovanja alkoholnih pića.

Foto: Depositphotos/info.cineberg.com
  • 468
  • 110
  • 0

U Srbiji je pronađen med, mešan sa kukruznim i sirupom od šećerne trske. Takođe, u susednoj Hrvatskoj konjsko meso prodavalo se kao teletina, a bilo je i lažnih alkoholnih pića - otkrila je tokom svoje operacije OPSON X agencija Evropske unije koja pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma, Europol.

Ova akcija trajala je od decembra 2020. do juna ove godine, uključivši 72 zemlje, od kojih je 26 država članica EU. Što se tiče ilegalne prodaje mesa, akcija je bila usredsređena na sedam država: Belgiju, Dansku, Francusku, Irsku, Italiju, Hrvatsku i Španiju.

Kako piše Dnevnik.hr, ni hrvatska Carinska uprava, Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat ništa nisu znali o neispravnoj robi, a na upit koliko je konjetine završilo na tamošnjim policama deklarisano kao teletina, nisu dobili odgovor.

Biljana Borzan, zastupnica u Evropskom parlamentu za taj portal kazala je da se evropski zakoni redovno menjaju, poboljšavaju i pooštravaju kako bi sprečili falsifikovanje hrane, ali da nažalost, uvek ima maštovitih pojedinaca koji nađu rupe u zakonu. "Falsifikovanja se vrlo često dešavaju kada se govori o hrani koja je označena kao bio, eko i slično, koju najčešće uzimaju osobe zbog zdravstvenih razloga. Time je ta nesreća veća", istakla je dodavši da su kazne toliko pooštrene i da bi trebale da odvrate svakog ko pokuša da vara.

Zaplenjeni proizvodi u vrednosti skoro 54 miliona evra

Velike prevare otkrivene su i u medu, koji je mešan sa ranije spomenutim supstancama kako bi se dobilo na količini. Kako je saopštio Europol, ova aktivnost utiče na tržište koje postaje preplavljeno falsifikatima čija je cena znatno niža od onog originalnog, a zbog toga su pčelari prisiljeni da snižavaju cene izvornih proizvoda.

Osim Srbije, lažni med otkriven je i u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Portugalu, Španiji, Švajcarskoj, Škotskoj i u SAD-u. Zaplenjeno je više od 51.000 kilograma.

Kada je u pitanju falsifikovanje, ono se često javlja i među alkoholnim pićima, a prema najnovijim informacijama prednjače vino i votka. Europol je ukupno zaplenio 1,7 miliona litara vina, piva i ostalih alkoholnih pića. Ova akcija sprovedena je u Italiji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Letoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Holandiji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Španiji te Škotskoj.

Tokom čitave operacije zaplenjeno je ukupno 15.451 tona ilegalnih proizvoda u vrednosti od oko 53,8 miliona evra, a izdato je više od 600 globalnih naloga za hapšenje.

"Uklanjanje tako velike količine lažnih i često opasnih proizvoda sa tržišta konkretan je primer kako međunarodna policijska saradnja čini svet sigurnijim", rekao je glavni sekretar Interpola, Jirgen Stok poručivši da se kriminal povezan sa hranom možda ne čini uvek kao glavni policijski prioritet, ali operacije poput ove pokazuju ogromnu dobit koju takvi proizvodi generišu i kojom mogu da se finansiraju druge aktivnosti organizovanog kriminala.


Tagovi

Europol Falsifikovanje hrane Lažni med Teletina Alkoholna pića Konjetina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.