Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljevački kajmak
  • 30.05.2020. 16:30
  • Rasinski okrug, Kraljevo

Kraljevački kajmak - prepoznatljiv brend zbog svog kvaliteta

Mišljenje mladog proizvođača Lazara Simovića jeste da je kraljevački kajmak prepoznatljivi brend zbog duge tradicije u ovim krajevima, ali i zbog samog kvaliteta proizvoda, pa je odavno prisutan na tržištu i kupci ga prepoznaju.

Foto: Bojana Slavković
  • 1.562
  • 402
  • 1

Mlečni proizvodi iz Kraljeva, a naročito kajmak, tradicionalni su proizvodi po čemu je ovaj kraj poznat. I pored toga što je kajmak prepoznatljiv brend ovog kraja, udruživanja proizvođača i proizvodnje u velikom obimu nema. Bojana i Boban Slavković iz Guberevca kod Kraljeva svoj kajmak i sir već dugi niz godina prodaju na pijaci u Smederevu.

"Otac i majka su još pre 30 godina počeli da prodaju naše proizvode na smederevskoj pijaci. U Kraljevu ima dosta proizvođača, a u Smederevu već imamo stalne kupce, tako da smo nastavili tradiciju. Jednom nedeljno, obično subotom, nosim svoje proizvode u Smederevo", objašnjava Boban i kaže da je on zadužen za prodaju, dok su otac, supruga i sin zaduženi za proizvodnju.

Prirodni uslovi za proizvodnju kajmaka

Na naše pitanje zašto je kraljevački kajmak poseban, kaže da nema lepšeg kraja u Srbiji, a i šire za proizvodnju ovog mlečnog proizvoda. Prirodni uslovi su presudan faktor koji doprinosi kvalitetu. Njegova porodica proizvodi i prodaje samo mladi kajmak, koji je omljeni među kupcima. Nedeljno proizvedu između 30 i 40 kg kajmaka i između 100 i 150 kilograma sira.

Nedeljno proizvedu do 150 kilograma sira

Za ovu proizvodnju kaže da zahteva izuzetnu pedantnost i posebno odobrenje od Ministarstva poljoprivrede.

Problemi u proizvodnji kajmaka: udaljenost od grada i male količine

Porodica Simović je petočlana porodica iz sela Lađevci kod Kraljeva i proizvodnjom kajmaka takođe se bavi tradicionalno, generacijama unazad. S obzirom da je reč o brdovitom kraju naše zemlje, nije iznenađenje što se veliki broj porodica upravo bavi stočarstvom.

Naš sagovornik, Lazar Simović (18) kaže da su u ovom kraju mahom staračka domaćinstva sa jednom ili dve krave. Tradicionalni proizvodi ovog kraja, i ako su mahom vrhunskog kvaliteta, mahom se prodaju nakupcima. Njihovo tržište je cela Srbija, a često se i izvozi. Problemi u proizvodnji ogledaju se u maloj količini finalnog produkta i udaljenosti od grada, tako da najveći deo prozvodnje završi u rukama preprodavaca.

Proizvođači kajmaka i sira u nezavidnom položaju?

Lazar je budući poljoprivredni tehničar i planira da u budućem periodu proširi i unapredi proizvodnju na gazdinstvu svoje porodice.

"Od pet, šest krava ne može da se živi, to može da bude dodatni izvor prihoda ako neko od članova porodice radi na nekom drugom mestu. Ali ako imate 15 i više, to je druga priča. Od toga može da živi porodica. U planu je proširenje objekta, sa zidanjem štale smo počeli. Takođe je u planu i povećanje broja grla", najavljuje Lazar.

Proizvodnja kajmaka isplativija od prodaje mleka

Kao budući poljoprivredni stručnjak, kaže da ima prostora za unapređenje proizvodnje, pre svega kvaliteta proizvoda. Proizvodnja kajmaka, ali i sira mnogo je isplativija od prodaje sirovog mleka. Njegovo mišljenje je da je kraljevački kajmak prepoznatljivi brend zbog duge tradicije u ovim krajevima, ali i zbog samog kvaliteta proizvoda, pa je odavno prisutan na tržištu i kupci ga prepoznaju.

Zbog klimata, zastupljenija proizvodnja mesa i mleka - Nova Varoš ulaže u stočarstvo

Cena kraljevačkog kajmaka je između 500 i 600 dinara za kilogram, dok je cena sira oko 250 dinara po kilogramu. Prema rečima našeg sagovornika, čak i kada kajmak i sir prodajete na veliko, zarada je veća nego kada se prodaje mlekari.

Smatra da za sada nema potencijala za udruživanje lokalnih proizvođača, jer ljudi nemaju dovoljno poverenja jedni u druge. Za proizvodnju mlečnih proizvoda zadužena je majka, dok otac, pored toga što se bavi poljoprivredom radi i u jednom lokalnom preduzeću.


Tagovi

Proizvodnja kajmaka Proizvodnja sira Kraljevo Kraljevačka pijaca Lađevci Guberevac Tradicionalni proizvodi Bojan Slavković Bojana Slavković Lazar Simović


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D