Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • New Deal for Consumers
  • 18.02.2018. 10:30

Kvalitet hrane jednak u svim državama EU od aprila?

Evropska komisija ozbiljno se prihvatila rešavanja pitanja dvostrukog kvaliteta prehrambenih proizvoda u EU.

  • 95
  • 11
  • 0

Evropska komisija uzima vrlo ozbiljno pitanje dvostrukog kvaliteta prehrambenih proizvoda. "Neću prihvatiti da se u nekim delovima Evrope ljudima prodaje hrana manjeg kvaliteta, uprkos tome što su ambalaža i brendiranje identični. Nacionalnim vlastima moramo dati jača ovlašćenja da srežu bilo kakve ilegalne prakse, gde god takve postoje", rekao je predsednik Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker).

Poverenica Vera Jourova (Jourová ) saopštila je u Pragu da će u aprilu biti spremna metoda testiranja, koju je razvio Zajednički istraživački centar Evropske komisije uz podršku najmanje 16 država članica. To bi omogućilo državama članicama da pokrenu koordinisanu kampanju u maju. Testovi će uključivati sastav zajedničke potrošačke korpe, koji se prodaju u većini država članica, i uključivaće hemijska i senzorska ispitivanja. Cilj je da se prvi rezultati predstave do kraja 2018. godine.

"Nastavljamo da razvijamo naš akcioni plan, kako bismo uklonili pitanje dvostrukog kvaliteta. Činjenica da učestvuje 16 država članica jasan je znak da ovo nije pitanje podele Istoka i Zapada. Ujedno, reforma zakonodavstva EU o potrošačima "New Deal for Consumers" koju ćemo predstaviti u aprilu, otežaće kompanijama da obmanjuju potrošače. Takođe, očekujem da industrija živi prema očekivanjima kupaca i nudi proizvode istog kvaliteta širom EU", naglasila je. 

Kako bi se rešilo ovo pitanje, Komisija je još u septembru 2017. usvojila smernice o tome kako primeniti i sprovoditi zakone o zaštiti potrošača EU. Takođe je ponudila sredstva za podršku aktivnostima koje sprovode država članica. Poverenica Jourova se nekoliko puta susrela sa predstavnicima prehrambene industrije kako bi zatražila od njih da zaustave prakse diferencijacije proizvoda. Neki proizvođači već su počeli da menjaju svoje recepte, kako bi osigurali da se isti proizvodi prodaju širom EU.

Foto: dolgachov / Bigstock


Izvori

AgPress


Tagovi

Prehrambena industrija Dvojna kvaliteta


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!