Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza hrane
  • 22.09.2017. 08:00

Lošiji kvalitet hrane za Istočnu Evropu

Stanovnici Slovačke i Hrvatske smatraju da su tretirani kao građani drugog reda, kada je reč o kvalitetu hrane. U Srbiji se ove analize još uvek ne rade.

Foto: mwooten / Pixabay
  • 307
  • 18
  • 0

Isti proizvodi, koji se koriste u Zapadnoj Evropi, nisu istog kvaliteta kao oni za istočno evropsko tržište. Tvrdnju koja se sve češće dokazuje potvrdila je i uporedna analiza, koja je urađena u Hrvatskoj.

Analiza je rađena na primeru čokolade i još 25 drugih prehrambenih i hemijskih proizvoda. Rezultati su pokazali da je polovina proizvoda kupljenih u Hrvatskoj lošijeg kvaliteta od istih proizvoda, koji su kupljeni u Nemačkoj.

"Ne radi se o tome da se naš čokoladni namaz maže lakše ili teže, ili da li su napolitanke hrskavije ili ne. Radi se o ravnopravnosti, o tome da nas neko tretira kao građane drugog reda, a to je poražavajuće", rekla je za RTS hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

Konkretno, u "HIP" dečjoj kašici za hrvatsko tržište ima manje povrća i manje omega tri masnih kiselina, a 'Vudi" viršle za nemačko tržište imaju 62% ćurećeg mesa i pileće masti, dok za hrvatsko tržište uopšte nema mesa.

Fico: Nećemo biti kanta za đubre!

Premijer Slovačke Robert Fico, poručio je da neće biti kanta za đubre Evropi. Upozorio je još u julu na razlike u kvalitetu namirnica. Kao primer dao je riblje štapiće iz kompanije "Iglo", koji se u Austriji sastoje od 65% ribe, dok je u Slovačkoj taj udeo 58%, pisao je Blic. Najavio je restrikciju uvoza i bojkot robe.

U Srbiji još nema analiza

Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije smatra da, oslanjajući se ova istraživanja, možemo da kažemo da se i na našem tržištu nalaze proizvodi drugačijeg kvaliteta: "Nažalost, ne možemo to u ovom trenutku da potkrepimo nijednim istraživanjem iza kojeg bi stali".

Foto: mwooten / Pixabay


Tagovi

Nikica Jovanović Robert Fico Biljana Borzan Kvalitet hrane Zapadna Evropa Istočna Evropa


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić