Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontra mere
  • 20.10.2015. 16:45

Makedonija opstruira uvoz brašna iz Srbije

Srbija će uvesti kontra mere Makedoniji ukoliko ta zemlja ne prestane da koči uvoz brašna ovogodišnjeg roda pšenice iz Srbije.

Foto: depositphotos.com
  • 104
  • 4
  • 0

"Srbija će uvesti kontra mere Makedoniji ukoliko ta zemlja ne prestane da koči uvoz brašna ovogodišnjeg roda pšenice iz Srbije", izjavila je danas pomoćnica ministra trgovine Srbije Bojana Todorović.

Problemi oko izvoza brašna počeli još u julu

Ona je istakla da su problemi oko izvoza brašna iz Srbije u Makedoniju počeli u julu i da u kontinuitetu traju do danas. "Nakon što je u drugoj polovini avgusta u Makedoniji obustavljeno izdavanja markica za brašno, jer se čekalo da se završi tender za izbor štampara za markice, u septembru je nakon završenog tendera počelo njihovo izdavanje, ali je ponovo prisutna opstrukcija na makedonskoj strani jer se te markice izdaju u količini koja je duplo manja od trebovane količine", kazala je Todorovićeva te dodala sa su takvi postupci makedonskih vlasti svojevrsna necarinska barijera srpskom izvozu.

Izvoz brašna u Makedoniju otežan već nekoliko godina

Prema njenim rečima, Ministarstvo trgovine Srbije je prethodne nedelje zatražilo hitan odgovor makedonske strane o problemima u uvozu brašna iz Srbije i u najkraćem roku zatražiće se bilateralne konsultacije, u skladu sa procedurom u CEFTA bescarinskom regionu. "Ako ovi koraci ne dovedu do rešenja, Srbija ima mogućnost da uvede kontra mere", naglasila je Todorovićeva. Podsetila je i da već nekoliko godina Ministarstvo poljoprivrede Makedonije donosi propise i uvodi mere koje otežavaju ili onemogućavaju izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

"Problem je kontinuirano istican i u okviru CEFTA, vođene su i bilateralne konsultacije u više navrata, a Srbija je i preko zajedničkog Komiteta CEFTE, kao vrhovnog organa, pokretala procedure za rešavanje sporova i uspevala u tome, što je 2013. rezultiralo ukidanjem nedozvoljenih mera", istakla je Todorovićeva.

Prema podacima Ministarstva trgovine Srbije, izvoz brašna u Makedoniju za tri letnja meseca ove godine bio je 8.211 tona. U julu je izvezeno 3.428 tona, u avgustu 2.326 tona, a u septembru 2.457 tona. Realne mogućnosti izvoza, kako je kazala Todorovićeva, prema navodima izvoznika iz Srbije su izmedju 3.500 do 4.000 tona mesečno.

Foto: depositphotos.com; AntonioGravante


Izvori

beta.rs


Tagovi

Izvoz brašna Makedonija Markice CEFTA Bojana Todorović Kontra mere Opstrukcija Bilateralne konsultacije Propisi Nedozvoljene mere

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]