Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 05.03.2017. 09:00

Mega gradovi na obradivih 35 miliona ha

Nedavna studija grupe naučnika iz celog sveta predviđa da će do 2030. godine megagradovi, koji se sve više šire, zauzeti i do 35 miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, posebno u Aziji i Africi. Trend će verovatno dovesti do zaokreta situacije na poljoprivrednim tržištima, jer bi neke zemlje, poput Egipta, mogle postati zavisne od uvoza.

Foto: gaho / Pixabay
  • 811
  • 86
  • 0

Nedavna studija grupe naučnika iz celog sveta predviđa da će do 2030. godine megagradovi, koji se sve više šire, zauzeti i do 35 miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, posebno u Aziji i Africi. Veruje se da bi to dodatno moglo da optereti sistem proizvodnje, prenosi modernfarmer.

Istraživanje pod nazivom "Budućnost urbane ekspanzije i implikacije za globalne useve" pokazalo je da će veliki deo produktivnog zemljišta završiti u raljama urbanizacije širom sveta, a da će biti izgubljeno između 2% i 4% zemljišta, govore istraživači.

Prepuštanje zemljišta urbanom razvoju

Megagradovi su ona naseljena mesta sa brojem stanovnika iznad 10 miliona, a uključuju i prigradska područja. Upravo su oni odgovorni za sve veće prepuštanje zemljišta urbanom razvoju rastuće populacije.

Najugroženije je najproduktivnije zemljište, ono koje se navodnjava. To je zato što 60% tog zemljišta leži na rubnim delovima urbanih područja. Kako se ti gradovi šire, gube se vredni usevi. Prema istraživanju, ova navodnjavana zemlja je duplo produktivnija nego ostatak obradivog svetskog zemljišta, koje je pod navodnjavanjem.

Intenzivna poljoprivreda će nadomestiti deo zemljišta?

Pritisak će se odraziti na sisteme proizvodnje hrane. Urbana poljoprivreda je odgovor na potrebe gradskog stanovništva za zdravom i svežom hranom, a inteziviranje poljoprivredne prakse, kao što je, na primer, česta upotreba đubriva, verovatno će nadomestiti deo izgubljenog zemljišta, kažu naučnici.

Područja kao što su Severna Afrika i Daleki Istok već sada pomeraju spoljne granice upotrebe zemljišta i ne mogu da dopuste luksuz širenja farmi na nova područja udaljena od velikih gradova.

Negativne posledice urbanizacije

Predviđa se da će posledice biti veće za nerazvijene zemlje sveta, koje će se suočiti s velikim gubicima, dok će u nekim područjima efekti biti nautralizovani drugim oblicima poljoprivrede. Egipat i Vijetnam će najverovatnije pretrpeti najveći udarac, jer mogu da izgube od 10% do 34% ukupnog zemljišta.

Trend će verovatno dovesti do zaokreta situacije na poljoprivrednim tržištima, jer bi neke zemlje, poput Egipta, mogle postati zavisne od uvoza. Strategija i politika efektivnog upravljanja urbanom ekspanzijom biće odlučujući faktori u očuvanju plodne zemlje, kažu autori. Zaključak je da se održivost urbanih područja ne može razmatrati bez održivosti resursa.

Foto: gaho / Pixabay


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)