Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Špargle
  • 24.03.2024. 18:00
  • Granada

Meksičke špargle su ozbiljan konkurent evropskim?

Iako se proizvode 9.000 km dalje, avionske pošiljke stižu na evropsko tržište jednako brzo kao i španske putem, što znači da su im ozbiljna konkurencija

Foto: Depositphotos/pawopa3336
  • 115
  • 63
  • 0

Špargle se zbog svog ukusa i lekovitih svojstava nazivaju i carskim povrćem. Njihova sezona na domaćem tržištu tek počinje, ali se na policama evropskih prodavnica mogu već naći one iz dalekog Meksika koje su izgurale španske.

"U Granadi je u februaru ubrano već nešto špargli, ali ne može se reći da je sezona počela", izjavio je direktor španske firme "Hortovila" Karlos Ortega za FreshPlazu, dodajući da će im kiše koje su dosada pale biti korisne, ali su ih sprečile da počnu da rade u punom zamahu. Mrazevi krajem februara su uništili sve što je proklijalo.

Kasnija berba i niže cene?

Kaže da su izgubili oko 15 dana sezone i da je berba zapravo počela tek sredinom marta.

"Dobra vest je da će padavine koje smo imali osigurati da naše špargle budu kvalitetne, dobre veličine i da imaju dobar rok trajanja što je važno kod izvoza, a nedostajalo nam je prošle godine".

S obzirom na to da je na evropskom tržištu već dostupno dosta meksičkih špargli, početna cena biće niža u odnosu na prošlogodišnju.

Ozbiljna konkurencija 

Ortega kaže da se čini kako meksički uzgajivači imaju lepo vreme i sjajnu proizvodnju. Iako se proizvode 9.000 km dalje, avionske pošiljke stižu na evropsko tržište jednako brzo kao i španske kopnenim putem, što znači da su im ozbiljna konkurencija. 

Ističe da iako su u mogućnosti da konkurišu uvozu u smislu kvaliteta i cene i nižih logističkih troškova, meksička proizvodnja je već mesec ili mesec i po dana u punom zamahu i mogu da priušte sniženje cena.

"Za nas bi cena na početku sezone trebalo da bude najviša, čime ćemo ove godine izgubiti deo vrednosti kojoj smo se nadali", zaključio je. 

Otkriva da su gubici u proizvodnji prošle godine iznosili 25 do 30 odsto. Uprkos mrazu sa kraja februara, nadaju se da ipak neće doživeti dalje gubitke i da će se možda nekako oporaviti krajem sezone.


Tagovi

Špargle Meksičke špargle Španske špargle Evropsko tržište Španija Cene špargle


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.