Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje hrane
  • 10.03.2022. 10:30

Meso i proizvodi od mesa iz Srbije od 1. aprila sa posebnom oznakom

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom "Poreklom iz Srbije" je da je više od 50 odsto glavne sirovine poreklom iz Srbije.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 268
  • 139
  • 0

Meso i proizvodi od mesa koji su poreklom iz Srbije od aprila 2022. godine u prodajnim objektima biće obeleženi posebnom grafičkom oznakom. Obeležavanje domaćih proizvoda od mesa na ovaj način uvedeno je novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, čija primena počinje 1. aprila, saopštava Ministarstvo poljoprivrede.

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom "Poreklom iz Srbije" je da je više od 50 odsto glavne sirovine poreklom iz Srbije. Ta oznaka prikazuje se na vidljivom mestu neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Stimulacija domaće proizvodnje

Na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika, a zahvaljujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju.

"Na ovaj način takođe ćemo ukazati potrošačima gde mogu kupovati domaće proizvode i promovisati prednosti kvaliteta domaćih proizvoda. Očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju", navodi se u saopštenju.

Slučaj sa hrvatskim proizvodima

Inače, javljaju se mnoge kontradiktornosti u promovisanju i označavanju proizvoda, pa i mesa i proizvoda od mesa u susednoj Hrvatskoj. S jedne strane, potrošači su "zatrpani" različitim oznakama na istom proizvodu, a s druge ne pokazuju poverenje prema domaćem - hrvatskom. 

"Na proizvodima piše 100 posto hrvatsko, a kad pročitate etiketu sledivosti, vidite da je iz Mađarske. Nered vlada, dezinformiše se potrošač, krši se odredba o informisanju potrošača u svakom trgovinskom lancu“, kaže predsednik Hrvatskog udruženja proizvođača svinja Krešimir Kuterovac.

Podsetimo, do sada je hrana proizvedena u Srbiji označavana kao "Srpski kvalitet", "Čuvarkuća", "Original Srbija" i oznakama zaštićenog geografskog porekla.

Udruženje za uzgoj i tov junadi "Baby Beef" pokrenulo je brend - Hrvatska junetina, a istovremeno, junetina nosi i oznaku Meso hrvatskih farmi. Predsednik tog udruženja Zvonimir Širjan kaže da tako označeno meso treba biti kao registarska tablica, pa da svako vidi šta je došlo iz uvoza, a šta ne, a ne da "etiketu sa sitnim slovima treba tražiti kao broj šasije".


Tagovi

Oznaka Domaće Hrana iz Srbije Meso Proizvodi od mesa Pravilnik Označavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]