Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna škola iz Požege
  • 29.11.2017. 08:00

Mini-mlekara od naredne školske godine

Poljoprivredna škola sa domom učenika "Ljubo Mićić" u Požegi od naredne školske godine imaće svoju mini mlekaru. Ova investicija vredna je 4,9 miliona dinara i odvijaće se u tri faze. Grubi građevinski radovi su već počeli.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 483
  • 19
  • 0

Poljoprivredna škola iz Požege "Ljubo Mićić" je za izradu projekta mini-mlekare utrošila 300.000 dinara. Ministarstvo privrede za ove namene je izdvojilo 2.000.000, a lokalna samouprava 2.900.000 dinara.

Izgradnja mini mlekare odvijaće se u tri faze. Grubi građevinski radovi, koji su prva faza, već su u toku - počeli su 2. novembra.

"Ukoliko vremenski uslovi to dozvole, ova faza će biti završena do Nove godine. Druga faza podrazumeva postavljanje električnih i vodovodnih instalacija, pločica i drugo i koštaće oko tri miliona dinara. Završetak ovih radova planiran je do početka aprila naredne godine. Predviđeno je da se u poslednjoj fazi uradi projekat za nabavku potrebne opreme, kao i samo opremanje mini-mlekare. Koliko novca je neophodno za treću fazu, odnosno za nabavku opreme, odrediće projektant", kaže Kojo Bošković, direktor ove škole.

Objekat će zauzeti površinu od 150 kvadratnih metara, a izvođač radova je preduzeće "Graditelj" iz Ivanjice.

Učenik na praksi

Prerađivaće se kozije i kravlje mleko

Učenici ove škole će prva praktična znanja u preradi kozijeg i kravljeg mleka u sir i kajmak, i dobijanju surutke, sticati već od početka školske 2018/19. godine.

"U Zlatiborskom i Moravičkom okrugu ima značajan broj mlekara, ali nedostaju im stručni kadrovi. Dodatni motiv nam je i to što u požeškom kraju ima sedam stada alpskih koza. Evidentno je da će se ona umnožavati. Njihove vlasnike već sada muči plasman mleka. Očekujemo da će naša mini-mlekara rešiti taj problem. I mi pri školi imamo jedno stado koza ove rase, koje je kupljeno zahvaljujući donaciji Fondacije Ana i Vlade Divac, ali i sredstvima lokalne samouprave", napominje Bošković.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Poljoprivredna škola iz Požege Mini-mlekara Ministarstvo privrede Lokalna samouprava Grubi građevinski radovi Električne i vodovodne instalacije Projekat Kojo Bošković Kozije mleko Kravlje mleko Kajmak Sir Surutka


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin