Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 29.05.2015. 09:00

Munjevit rast ruske proizvodnje sira!

Ruska proizvodnja sira porasla je za 30 odsto, u prva četiri meseca ove godine, jer su domaći proizvođači morali da doskoče nestašici zbog zabrane uvoza sa zapada.

  • 149
  • 6
  • 0

Nakon zabrane uvoza proizvoda sa zapada, ruska proizvodnja sira porasla je za 30 %. Prema podacima statističkog servisa Rosstat, proizvodnja sirnih proizvoda, između januara i aprila, narasla je na 180.000 tona. To je povećanje od 29,5 % u odnosu na isti period 2014. godine.

Kako javlja portal Agri EU, talas domaće proizvodnje nastao je u avgustu, nakon moskovske zabrane uvoza mlečnih i mesnih proizvoda, te voća i povrća iz SAD-a, Evropske unije i drugih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Raste i proizvodnja mesnih prerađevina

Proizvodnja ostalih namirnica, kojima je zabranjen uvoz, zaostaje za proizvodnjom sira. Međutim, primetno je i naglo povećanje njihove proizvodnje. Proizvodnja mesa u prva četiri meseca ove godine bila je za 13,5 % viša, odnosno u Rusiji je proizvedeno čak 680.000 tona mesa. Proizvodnja piletine porasla je za 12,7 %, na 1,4 miliona tona, a proizvodnja ribe za 6 %, na 1,4 miliona tona.

Nedostatak domaćih sirovina

Prevelika proizvodnja sira u Rusiji bori se čak i sa nedostatkom sirovina. Domaćeg mleka je sve manje zbog očigledne krize u oblasti mlekarstva gde farmeri svakodnevno propadaju. Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov okarakterisao je stanje kao krajnje zanemareno.

Proizvodnja mleka u prva četiri meseca 2015. godine opala je za 0,5 % u odnosu na isti period lane, na proizvedenih 1,8 miliona tona. U kombinaciji sa padom vrednosti rublje krajem 2014. godine, moskovska zabrana uvoza zapadnjačkih namirnica podstakla je inflaciju cene hrane na 23,7 % u prvom tromesečju ove godine, u odnosu na prethodnu.


Tagovi

Uvoz Meso Rusija Embargo SAD Riba Inflacija Zabrana uvoza Piletina Ukrajina Sankcije Rast proizvodnje Rublja Aleksandar Tkačov Proizvodnja sira Proizvodnja mleka


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612