Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kršenje uredbe Vlade
  • 31.07.2015. 17:00

Na policama sve manje belog hleba od 500 g

Na policama je sve više hleba manje gramaže, uprkos uredbi Vlade da od ukupne količine hleba koji trgovci nabavljaju, 40 odsto mora biti beli hleb, brašna tipa 500 od 500 grama. Trgovci tvrde - prate se potrebe potrošača.

  • 43
  • 1
  • 0

Pojedini trgovinski lanci ne poštuju vladinu uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, pa je na policama sve više hleba manje gramaže, pokazalo je istraživanje koje je sprovela nevladina organizacija Zaštita potrošača. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smera Trgovinski marketing i menadžment prodaje, a zaključci su doneti na osnovu obilaska 60 prodavnica.

Neke prodavnice uopšte nemaju beli hleb od 500 grama

U pojedinim trgovinskim lancima uopšte nema belog hleba težine 500 grama od brašna tipa 500, iako je uredbom Vlade Srbije propisano da od ukupne količine hleba koji trgovci nabavljaju 40 odsto mora biti baš ta vrsta hleba. Uredbom je takođe propisano da od celokupne proizvodnje hleba, najmanje 40 odsto mora biti hleb od brašna tipa 500, težine vekne od 500 grama, pa pekarska industrija mora da proizvodi beli hleb u toj količini, bez obzira na to da li može da ga proda ili ne.

Trgovci - došlo je do promene tražnje hleba

Trgovci tvrde da je došlo do značajnih promena u strukturi tražnje hleba u odnosu na 2010. godinu kad je uredba o obaveznoj proizvodnji i prodaji hleba prvi put donesena, pa potrošači sve više traže i različite vrste hleba kako po kvalitetu, tako i po gramaži. Između ostalog, povećava se i broj potrošača kojima je standardna vekna hleba od 500 grama prevelika, navode trgovci i dodaju da se trude da udovolje željama kupaca. "Ako se ništa ne promeni u ovim odnosima na tržištu, baš oni koju treba da budu zaštićeni, sami potrošači zbog kojih je bela vekna i propisana uredbom, imaće najviše štete, jer će uskoro morati da se odlučuju za druge i skuplje vrste hleba", navode u NVO Zaštita potrošača.

Oni smatraju da država može kroz novi zakon o inspekcijskim službama da postigne da se Uredba više poštuje i da svi u lancu od proizvođača do maloprodajnih objekata rade u korist socijalno ugroženih kategorija.

Istraživanje je sprovedeno 20. i 21 jula. Posećeno je 20 Delezovih objekata, 18 Konzumovih (tri Idee Super, tri Rode, 12 Idea), 10 Amana, šest Aroma i šest malih samostalnih trgovinskih radnji.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Beli hleb Prodavnice Uredba Vlade Tražnja hleba Vekna Trgovinski lanci Pekarska industrija Kupci Zaštita potrošača Konzum Idea Roda Aman Aroma Zakon Trgovci Brašno tipa 500