Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola kvaliteta mleka
  • 13.03.2017. 12:00

Nacionalna laboratorija za mleko krajem juna

Srbija će u junu dobiti Nacionalnu laboratoriju za kontrolu mleka. Ona će se nalaziti u Batajnici i biće potpuno opremljena. Planirano je otvaranje laboratorije i u Novom Sadu, kao i na teritoriji centralne Srbije.

Foto: ia_
  • 1.041
  • 211
  • 0

Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka trebala bi da počne da radi krajem juna, tvrde zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede. Kako prenosi RTV, laboratorija će se nalaziti u Batajnici, a radiće sklopu kompleksa Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL). Predstavnici resornog ministarstva ističu da je za rad te laboratorije nabavljena sva neophodna oprema pa neće biti nikakvih prepreka da za tri meseca počne nezavisna kontrola kvaliteta mleka.

Rezultati kvaliteta uslov za formiranje cene

Glavni zadatak Nacionalne laboratorije za kontrolu mleka biće utvrđivanje preciznih rezultata kada je reč o kvalitetu proizvedenog i isporučenog mleka. To je najvažniji preduslov za formiranje odgovarajuće cene mleka. Kako napominju u Ministarstvu poljoprivrede, osim batajničke laboratorije, nezavisnom kontrolom baviće se i laboratorija koja će se nalaziti u Novom Sadu, a u planu je otvaranje još jedne laboratorije zadužene za teritoriju centralne Srbije.

Bolja povezanost omogućiće bržu reakciju

U resornom ministarstvu naglašavaju da će pomenute laboratorije biti povezane specijalnim informacionim sistemom, tako da će se rezultati svih analiza prosleđivati Upravi za veterinu, proizvođačima i mlekarama. Sve to će omogućiti bržu reakciju nadležne inspekcije, ako se dogodi da kvalitet mleka ne bude zadovoljavajući, kao i povlačenje mleka u mlekari pre nego što počne dalji proces prerade.

U Radnoj grupi najstručnije institucije za bezbednost hrane

Zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da je ministar Branislav Nedimović formirao Radnu grupu koja je utvrdila kada i kako će nezavisna laboratorija za mleko početi da radi. Prema njihovim rečima, u taj veoma važan posao biće uključene najstručnije institucije u oblasti bezbednosti hrane. Plan je da se znanje i iskustvo naučno-istraživačkih ustanova iskoristi za unapređenje tog sistema.

Kontrole ispravnosti hrane se redovno sprovode

Kada je reč o bezbednosti i zdravstvene ispravnosti hrane, u ministarstvu tvrde, da se na celoj teritoriji Srbije neprekidno, redovno i planski sprovode kontrole, dok se uzorkovanja sprovode na osnovu plana monitoringa, rezultata prethodnih kontrola, ali i po prijavi potrošača da su namirnice neispravne i zdravstveno nebezbedne.

Dosadašnju kontrolu mleka sprovodile ovlašćenje laboratorije

Uprkos tome što Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka još nije proradila, laboratorijska ispitivanja kvaliteta mleka redovno obavljaju akreditovane, dobro opremljenе i strogo kontrolisane ovlašćene laboratorija. Pri tom treba pomenuti i da u okviru kompleksa DNRL, trenutno radi fitosanitarna laboratorija, koja ispituje karantinske organizame, a planirano je i otvaranje treće laboratorije za bezbednost hrane u Srbiji.

Foto: ia_64 / Big Stock Photo


Izvori

RTV


Tagovi

Mleko Mlekarstvo Kvalitet Ministarstvo poljoprivrede Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃