Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jela iz Srbije
  • 17.10.2023. 16:30

Najpopularnije jelo iz Srbije pasulj, najbolje rangirana komplet lepinja

Komplet lepinja i dalje drži mesto najbolje rangiranog jela iz Srbije, prema internet vodiču Taste Atlas.

Foto: Depositphoto/makina007
  • 196
  • 48
  • 0

Međunarodni turistički internet vodič Taste Atlas na svojoj platformi postavio je najpopularnija i najbolje rangirana jela iz Srbije.

Bez sumnje na prvom mestu, verovali ili ne, po popularnosti nalazi se pasulj.

Kako su napisali, pasulj se obično pravi sa kobasicom, slaninom ili šunkom (kolenicom) i povrćem kao što su luk i šargarepa. Paprika, lovorov list i beli luk se obično koriste kao začini u jelu.

Redak ili gust, sa mesom ili klot (foto: M. Celing Celić)

"Pasulj je tipičan predstavnik srpske komforne hrane, a veoma je popularan i na celom Balkanu, posebno u susednim zemljama. Preporučuje se da jelo poslužite sa malo hrskavog hleba ili isečenog sirovog luka sa strane", opisali su.

Na drugom mestu su ajvar, pljeskavica, rakija, gibanica, pa slatko. Među popularnim jelima, na spisku se našla i sarma, podvarak, popara, urnebes.

Ništa bez kompletuše

Najbolje rangirana je komplet lepinja i iz pekare "Kod Šuljage" u Užicu, sa 4,9 zvezdica.

Od milošte "kompletuša" sastoji od lepinje, kajmaka, jaja i pretopa, a jede sa jogurtom.

"Ovde se pravi testo, a onda se lepinje peku u staroj zidanoj srpskoj peći gde je direktno loženje isključivo sa bukovim drvima. Kada je ispeče, seče se poklopac tako da bude malo udubljena. U nju stavljamo pomešani kajmak i jaje, pa se to ponovo peče nekoliko minuta, zavisi kako ko voli, da li življu ili pečeniju", objasnio je ranije za Agroklub Dragan Lazić koji je pomenutu pekaru nasledio od oca.

Jaja, kajmak i pretop (foto: D. Lazić)

"Za najautentičnije iskustvo, preporučuje se da ga jedete rukama", napisali su na sajtu Taste Atlas-a.

Na drugom mestu ponovo je ajvar, zatim leskovački roštilj, sarma, pljeskavica, burek sa sirom...


Tagovi

Taste Atlas Komplet lepinja Pasulj Ajvar Sarma Najbolja jela iz Srbije Dragan Lazić Kod Šuljage


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...