Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečni proizvodi
  • 13.09.2020. 07:30
  • Kina

Nakon 11 godina u Kini ponovo veruju lokalnim mlekarima

Stopa pritužbi na mlečne proizvode u EU je u 2018. godini bila 2,39 odsto dok je u Kini iznosila samo 0,22 odsto.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 71
  • 8
  • 0

Nakon što je melamin 2008. godine pronađen u dečijoj hrani, potrošači iz Kine su se okrenuli stranim proizvođačima mleka i mlečnih proizvoda za koje su verovali da su bezbedniji. Ali, prema kineskom Ministarstvu poljoprivrede ta praksa se promenila. 

Prema najnovijim rezultatima istraživanja državnog instituta za ishranu, koji su predstavljeni na konferenciji Nacionalnog saveza za mlečne nauke i i tehnološke inovacije u Pekingu krajem avgusta, potrošači preferiraju domaće kada je reč o mlečnim proizvodima. Od svih ispitanika, njih 47,6 odsto reklo je da bira dobro poznate domaće robne marke, za njih 43,7 odsto su važni sertifikovani proizvodi, a samo pet odsto je odabralo uvoznu robu.

Prema istraživanjima ministarstva, oko tri četvrtine stanovnika Kine veruje da su domaći mlečni proizvodi vrlo ili relativno sigurni te da su kvalitet i pouzdanost bolji od uvoznih.

Više od godinu dana posle potpisanog ugovora - izvoz mlečnih proizvoda u Kinu

Prema brojkama koje su kineske laboratorije objavile za kvalitet sirovog mleka u 2019. godini, poverenje stanovništva u lokalne proizvode je opravdano. 

Nije zabeležen slučaj kontaminacije melaminom 11 godina

S prosekom od 275.000 somatskih ćelija po mililitru i 99.000 CFU/ml mikroorganizama, postignuti su standardi Evropske unije, navodi topagrar

Kina veoma strogo prati kvalitet mleka, a broj žalbi je vrlo mali. Prema podacima Državne uprave za hranu i lekove, stopa pritužbi na svu hranu u toj zemlji u 2019. godini je iznosila 2,27 odsto, a kontaminacija dečije hrane melaminom nije utvrđena već 11 godina.

Sveukupno, nije bilo pritužbi u 99,79 odsto uzoraka tokom ispitivanja dečije hrane, a 100 odsto kada je reč o domaćim kompanijama. Suprotno tome, nepoželjne materije pronađene su u 0,78 odsto istraga u uvoznim proizvodima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Novog Zelanda, Španije i Australije.

Kinesko Ministarstvo poljoprivrede takođe je naglasilo da je stopa pritužbi na mlečne proizvode u EU 2018. bila 2,39 odsto dok je u njihovoj zemlji iznosila samo 0,22 odsto.


Tagovi

Kina Mleko Mlečni proizvodi Melamin


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u