Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište u Srbiji
  • 01.03.2017. 14:30

Naša hrana kvalitetna, ali slabo reklamirana

Prema trenutnoj situaciji, tržište hrane u Srbiji preplavljeno je stranim proizvodima lošeg kvaliteta. Stoga se, kako tvrdi Goran Papović, sve češće čuje da je Srbija "deponija Evrope". Kako bi se stanje popravilo treba promovisati domaće proizvode i uvesti strože kontrole i ozbiljnije kazne.

Foto: Elastic Compute Farm / Pixabay
  • 2.281
  • 604
  • 0

Tržište Srbije puno je uvoznih proizvoda, čiji je kvalitet znatno lošiji nego u razvijenijim zemljama. Da bi se to promenilo, odnosno da bi i domaći proizvodi bili konkurentniji na našem tržištu, prema mišljenju predsednika Nacionalne organizacije potrošača Gorana Papovića, neophodno je da potrošači što više kupuju domaće proizvode, koji su kvalitetni, ali nedovoljno reklamirani.

Papović je za RTS izjavio da je u toku formiranje Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, a glavni zadatak te institucije biće kontrolisanje bezbednosti hranе koja u našu zemlju dolazi iz stranih multinacionalnih kompanija. Kako je predsednik Nacionalne organizacije potrošača istakao, Savet će analizirati rizike i upravljanje rizicima, proveravati štetnost i zdravstvenu ispravnost proizvoda koji u Srbiju stižu iz zemalja takozvanog "trećeg sveta".

Treba više promovisati domaće proizvode

Goran Papović ističe da је jedini način da se u ovoj oblasti nešto promeni to da naši potrošači počnu da menjaju navike i da kupuju domaće proizvode, koji su prema njegovim rečima kvalitetniji, ali proizvođači nažalost nemaju mnogo novca za promotivnu kampanju.

Da li je "zdrava hrana" zdravija?

Govoreći o bezbednosti hrane, Papović se osvrnuo i na jedan od apsurda da ljudi u Srbiji u poslednje vreme sve više novca troše na takozvanu zdravu hranu, a da pri tome nije do kraja ispitano da li su ti proizvodi zaista kvalitetniji i zdravstveno bezbedniji od regularnih.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača tvrdi da je, konkretno u ovom slučaju, reč o zlupotrebi potrošačkih navika, to jest o njihovoj potrebi da kupuju ono što je navodno zdravo, a da se slabo ili nimalo ne kontroliše da li proizvodi koji se promovišu kao organski i zdravi imaju za to obavezne serifikate i licence.

Pojačati tržišni nadzor i uvesti strože kazne

Goran Papović smatra da je veoma važna i kontrola ustanova koje izdaju sertifikate o organskim proizvodima, kao i da treba pojačati tržišni nadzor i ozbiljnije kazne za one koji krše pravila bezbednosti i zdravstvene ispravnosti hrane, jer je bez toga, kako je zaključio sve ostalo prazna priča.

Foto: Elastic Compute Farm / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Hrana Srbija Goran Papović Bezbednost Zdravstvena ispravnost Prehrambena industrija Nacionalna organizacija potrošača Tržiište Nacionalni savet za bezbednost hrane


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)