Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvantaške i zelene pijace
  • 13.07.2015. 10:00

Nastavlja se trend bolje ponude sezonskog povrća

Tokom juna nastavljen je trend bolje ponude sezonskog povrća na kvantaškim i zelenim pijacama, a po obimu ponude dominirali su mladi krompir, mladi kupus, crni luk, krastavac salatar i tikvica.

Foto: depositphotos.com
  • 57
  • 1
  • 0

Trend bolje ponude i asortimana sezonskog povrća na kvantaškim i zelenim pijacama nastavljen je tokom juna, a po obimu ponude dominirali su mladi krompir, mladi kupus, crni luk, krastavac salatar i tikvica.

Iz nedelje u nedelju obimnija je bila ponuda boranije, paradajza, graška, paprike, karfiola i brokolija. Zabeležena je slabija ponuda spanaća, rotkvica, zelene salate i praziluka u odnosu na maj. U ponudi boranije domirala je žuta, a cena je na kvantašima varirala od 70 do 120 dinara za kilogram (din/kg), dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 200 din/kg.

Grašak se najčešće mogao pazariti u mahuni, a prosečna veleprodajna cena iznosila je 100 din/kg. Na zelenim pijacama se grašak tokom juna mogao pazariti po ceni od 80 do 130 din/kg, objavljeno je u blitenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Nastavljen je trend dobre ponude mladog krompira koji se na kvantašu najčešće mogao pazariti po ceni od 30 din/kg, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 60 din/kg.

Ponuda i sortiment domaće paprike bili su bolji u odnosu na prethodni mesec, što je uticalo na pad cene ove povrtarske kulture. Na kvantašima, se u zavisnosti od sorte paprike, cena kretala od 80 do 200 din/kg. Na zelenim pijacama najčešće su se mogle pazariti po ceni od 150 din/kg.

Crni luk se na kvantašima najčešće mogao pazariti po ceni od 30 do 40 din/kg. Maloprodajna cena crnog luka iznosila je najčešće 50 din/kg, što ukazuje na pad cene u odnosu na maj. Veleprodajna cena belog luka je tokom juna najčešće iznosila od 180 do 350 din/kg. Prodajna cena belog luka je na zelenim pijacama varirala od 250 do čak 500 din/kg.

Veleprodajna cena šargarepe varirala je od 60 do 90 din/kg. To se odrazilo i na dominantnu maloprodajnu cenu koja je na zelenim pijacama iznosila 150 din/kg.

Ponuda paradajza, kako uvoznog, tako i domaćeg bila je bolja u odnosu na prethodni period, što je uticalo na pad cene ove povrtarske kulture. Na kvantašima se paradajz najčešće mogao pazariti po ceni od 50 do 120 din/kg, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 150 din/kg.

Veleprodajna cena krastavca salatara varirala je od 15 do 20 dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 50 din/kg, a ponuda je bila odlična.

Foto: depositphotos.com; elenathwise


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korenov sistem s vrlo malo korenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica... Više [+]

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica leptirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži belančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, skrob,... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Sezonsko povrće Kvantaške pijace Zelene pijace Povrtarske kulture Veleprodajna cena Ponuda Krastavci Paradajz Boranija Paprika Mladi krompir Luk Grašak