Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 09.07.2015. 16:30

Nastavljen pad globalnih cena hrane u junu

Pojeftinjenje hrane u svetu koje neoprekidno traje od aprila 2014. godine i dalje se nastavlja jer je i u junu zabeležen pad cena hrane u svetu, saopštila je Agencija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

  • 57
  • 2
  • 0

Cene hrane u svetu su u junu pale, čime je nastavljeno gotovo neprekidno pojeftinjenje hrane od aprila 2014. godine, predvođeno padom cena mlečnih proizvoda i šećera, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Cenovni indeks FAO, koji meri mesečne promene cena za korpu proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), u junu je iznosio 165,1 poen, što je za 1,5 poena ili 0,9 odsto manje u odnosu na maj, prenosi Rojters, i dodaje da je indeks iz juna zapravo najniži koji je registrovan od septembra 2009. godine.

Visok obim globalne proizvodnje, jak dolar i jeftinija nafta pomogli su ograničavanju cena hrane u proteklih godinu dana, a cenovni indeks je u padu već više od godinu dana.

Prema prognozama FAO, proizvodnja žitarica u svetu će u 2015. biti zadovoljavajuća, odnosno iznosiće 2,527 milijardi tona, što je iznad majske prognoze, ali i dalje za 1,1 odsto ispod prošlogodišnje rekordne žetve.

"Situacija sa zalihama je izuzetno dobra, ali ozbiljne finansijske nestabilnosti u pojedinim delovima sveta mogu uzrokovati oscilacije u budućim cenama hrane", izjavila je glavni ekonomista FAO, Konsepsion Kalpe.

Foto:depositphotos.com; paulgrecaud


Izvori

Tanjug


Tagovi

Pad cena hrane FAO Cenovni indeks Globalna proizvodnja Zalihe Konsepsion Kalpe Mlečni proizvodi Šećer