• Privredna komora Srbije
  • 04.11.2017. 08:30

Nastup na sajmu donosi posao

Ulaganje u marketing i nalaženje partnera ključno je za razvoj prehrambene industrije, pogotovo malih firmi.

Foto: Đorđe Simović
  • 127
  • 15
  • 0

Srpski privrednici, koji se bave prehrambenom industrijom, u prvoj polovini ove godine, zahvaljujući nastupima na svetskim sajmovima, dogovorili su izvoz za više od 20 miliona evra. Kada se doda činjenica da su prošle godine za samo šest dana u Rusiji dogovorili poslove vredne 27 miliona evra, jasno je koliko je ovakav nastup važan.

Uspostavljanje kontakata

Sada se predstavljaјu na sajmu "World food" u Nju Delihiju, u Indiji, koji se održava od 3. do 5. novembra.

"Na sajmu je 11 naših kompanija. Razgovaramo sa učesnicima, organizujemo direktne razgovore, ispitujemo zahteve tržišta, pomažemo preduzećima da uspostave kontakt", kaže za Novosti Veljko Jovanović, rukovodilac Centra za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije.

Konkurentni smo u voću

Najviše izvozimo kukuruz - prošle godine u vrednosti od 346 miliona dolara. Potom cigarete, a na trećem mestu je smrznuta malina - 248 miliona dolara.

"Konkurentni smo u voću. Izvozimo mnogo jabuka u Rusiju. Smrznuto bobičasto voće, poput malina, kupina i borovnica plasiramo i na tržišta Japana, Velike Britanije i zemalja severne Evrope. Naša konditorska industrija ima uspeha u inostranstvu, a u poslednje vreme sve je veći uspeh naših pivara", navodi Jovanović.

Marketing veoma važan

Dodaje da je neophodno da firme ulažu u marketing, a ukoliko žele da sarađuju na nekoj robnoj marci, moraju da nađu partnera. Ističe da velike firme ulažu novac, dok male još traže svoje mesto.

Privredna komora Srbije domaće firme na neke sajmove vodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, negde samostalno organizuju odlazak, a na određene manifestacije vode firme kao posetioce.

Foto: Đorđe Simović


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Pročitaj više »

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

World food Indija Kukuruz Smrznuto voće Pivo Izvoz Sajmovi Nastup Veljko Jovanović Privrednici


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sedamdesetogodišnja Mirka Selaković iz Mladosti plete od svoje pete godine. Nekada su to bili odevni... Pročitaj celu belešku »