Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska agencija za sigurnost hrane
  • 14.05.2018. 19:00

Nedozvoljene količine insekticida u 742 uzoraka jaja i mesa živine

Naučni izveštaj o rezultatima ad hok monitoringa jaja i mesa živine na ostatke insekticida fipronila i drugih akaricida, objavila je EFSA.

Foto: Bigstockphoto/PramoteBigstock
  • 230
  • 21
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je naučni izveštaj o rezultatima ad hok monitoringa jaja i mesa živine na ostatke insekticida fipronila i drugih akaricida. Monitoring je obavljen nakon utvrđene kontaminacije jaja ostacima fipronila tokom jula i avgusta 2017. godine, što je rezultiralo masovnim povlačenjem jaja sa evropskog tržišta.

"Od ukupno 5.439 uzoraka jaja i mesa živine obuhvaćenih monitoringom u razdoblju između 1. septembra i 30. novembra 2017. godine, u 742 uzoraka su utvrđene količine veće od zakonski dozvoljenih. Većina prekoračenja se odnosila na fipronil, a utvrđena su u uzorcima kokošjih jaja (601 uzorak), masnom tkivu koka nosilica (134 uzoraka), mišićnom tkivu koka nosilica (5 uzoraka) i dehidriranim jajima (2 uzorka).

Zaražena jaja prodavana u sedam zemalja

Uzorci koji su prekoračili zakonsko ograničenje bili su poreklom iz Holandije (664 uzoraka), Italije (40 uzoraka), Nemačke (13 uzoraka), Poljske (11 uzoraka), Mađarske (6 uzoraka), Francuske (5 uzoraka), Slovenije (2 uzorka) i Grčke (1 uzorak). Među 66 materija koje su analizirane u okviru ad hok monitoringa, jedino su fipronil i amitraz bili kvantifikovani", stoji u izveštaju.

Ceo EFSA izveštaj možete pročitati ovde


Tagovi

Jaja Meso Živina Fipronil


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta