Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predlog zakona
  • 25.07.2020. 15:00

Nemačka zabranjuje ugovor o ustupanju zaposlenih u klanicama

Nakon izbijanja virusa korona u klanicama i velikog broja zaraženih zaposlenih, Nemačka uvodi zakon kojim obvezuje mesnu industriju da direktno i bez ugovora o ustupanju zapošljava radnike.

Foto: Jumpstory
  • 110
  • 10
  • 0

Nemačka uvodi zakon kojim obavezuje mesnu industriju da direktno i bez ugovora o ustupanju zaposlenih (između agencije i poslodavaca) zapošljava radnike u klanicama da bi se izbegla dalja žarišta virusa korona zbog loših radnih uslova, pokazao je novi predlog zakona, piše reuters.

Njihove klanice našle na udaru brojnih kritika zbog radnika sa ugovorom o ustupanju zaposlenih - migranata iz istočne Evrope, a njihov skučen smeštaj, loš nadzor i higijenski uslovi smatraju se uzrokom intenzivnog širenja zaraze COVID-19.

Podsećamo, u maju je nemački ministar rada Hubertus Hajl priznao 'da ga je zbog toga sramota', a tada su i najavljena oštrija pravila rada u takvim postrojenjima. Najavili su zabranu rada u fabrikama koje angažuju radnike preko agencija za privremeno zapošljavanje, a predlog zakona je uključivao i implementaciju digitalnog sistema za evidentiranje radnog vremena osoblja kako bi se obezbedilo da radnici ne rade smene duže od deset sati.

Pandemija: Preko 70 odsto kompanija mesnih i ribljih proizvoda visoko rizično?

Takođe, Hajl je osudio postojeći sistem zapošljavanja u klanicama, gde se proizvođači oslanjaju na posrednike da bi osigurali radnu snagu.

Mali mesari su izuzetak

U nacrtu zakona zabranjuju se ugovori o ustupanju zaposlenih za osnovne poslove kao što su klanje životinja i prerade mesa. Kompanijama je dozvoljen "outsoucing" samo u poslovima poput čišćenja. Zakonom bi se takođe omogućila stroža regulacija zajedničkog smeštaja za zaposlene i minimalna kvota godišnjih inspekcija u kompanijama.

Mali mesari sa manje od 30 zaposlenih izuzeti su iz novih pravila koja bi trebalo da se primenjuju od januara 2021. godine.

Očekuje se da će kabinet kancelarke Angele Merkel usvojiti nacrt zakona tokom sledeće nedelje, nakon dodatnog doprinosa drugih ministarstava.

Tenis će direktno zaposliti 1.000 radnika

Velika grupa Tenis, koja je bila žarište masovne epidemije virusa korona u zapadnoj Nemačkoj, saopštila je da će do 1. septembra direktno zaposliti 1.000 radnika i da će prestati da koristi ugovore o ustupanju zaposlenih.

Reč je o fabrici koja je bila zatvorena zbog izbijanja virusa i velikog broja zaraženih radnika, a prošle sedmice je ponovno počela sa radom.

Nakon apela Udruženja uzgajivača svinja, otvorena fabrika Tenis - koje mere su preduzeli?

Otvorena je zahvaljujući novom higijenskom režimu i apelu Udruženja uzgajivača svinja koja je pozvala fabriku da što pre pokrene posao kako bi uzgajivači svinja ostali konkurentni jer je nakon zatvaranja ove fabrike naglo počela da pada cena svinjetine.


Tagovi

Nemačka Novi predlog zakona Pravila u klanicama Hubert Hajl Tunis


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.