Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 18.06.2019. 18:00

Nenad Budimović: Mleveno meso je najrizičnija sirovina

Mleveno meso je najrizičnija sirovina jer je podložno bakterijama i lakše se kvari, zaključio je sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Foto: Bigstockphoto/leaf
  • 127
  • 27
  • 0

Prema rečima sekretara Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenada Budimovića, mleveno meso je najrizičnija sirovina jer je podložno bakterijama i lakše se kvari, a toplota nije jedini faktor koji utiče na bezbednost ove namirnice.

"Imamo higijenu procesa, higijenu radnika, dobrobit životinja, zdravstvenu bezbednost proizvodnih ciklusa i kontrolu svakog proizvodnog dela u proizvodnji. Zdravstvena bezbednost hrane je proces koji se stalno dešava i unapređuje i mora da se kontroliše," poručio je sekretar Budimović.

Zatvaranje dve mesare u Vojvodini pokazatelj da inspekcija radi

On je gostovao u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije povodom skorašnjeg zatvaranja dve mesare u Južnobačkom okrugu i rekao da to govori da inspekcija radi, da je kontrola zdravstvene bezbednosti proizvodnje hrane na nivou i da su to redovne pojave.

"Zdravstvena bezbednost hrane je posao koji se radi svakog dana u toku cele godine. Treba poštovati hladan lanac od proizvodnje i transporta, do čuvanja namirnica i zato bih skrenuo pažnju svim potrošačima da gledaju rok upotrebe i da često možda iniciraju kontrolu tih rashladnih sistema", upozorio je Budimović.

Proizvođač mora da proceni rok proizvoda

On je naveo da je na proizvođaču da odredi do kad važi proizvod i pod kojim uslovima se čuva. "Da li će neki proizvod trajati mesec dana ako se čuva na plus četiri ili 15 dana ako je na plus osam, zavisi samo od proizvođača. Po zakonu, proizvođač sam mora da proceni koliko proizvod na kojoj temperaturi može da izdrži. Naravno da je pored temperature vlage i hrane, vrlo bitno da za bakterije odnosno za njihov prestanak temperatura bude što niža," poručio je on.

Podsetimo, veterinarska inspekcija je zatvorila dve mesare u Južnobanatskom okrugu jer higijenski uslovi u tim objektima nisu bili zadovoljvajući. Utvrđeno je da u tim mesarama nisu bili ispunjeni opšti uslovi higijene prostorija, opreme i posebni uslovi higijene hrane za primenu sistema samokontrole.

Ministarstvo poljoprivrede tada je saopštilo u obe mesare hrana koja je zatečena nije bila deklarisana i da nije bilo moguće utvrditi sledljivost u ukupnoj količini od 522,4 kg. Zbog toga je ta hrana proglašena nebezbednom za ishranu ljudi, a klanice su dobile zabranu, preneo je tada RTV.

Inspekcija zatvorila dva objekta: Uništeno pola tone mesa

Budimović: Kazne bi trebalo da budu rigoroznije

Budimović je objasnio da odgovornost mora da snosi proizvođač. "Po zakonu odgovornost ide na proizvođača, dok se drugačije ne utvrdi. Sam lanac proizvodnje hrane ako krenemo od farme, preko transporta i klanice, ponovo transporta i tek onda potrošača; dakle, proizvođač odgovara za zdravstvenu bezbednost i ispravnost hrane," istakao je sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Naglasio je da bi kazne za ovakve propuste trebalo da budu rigoroznije. Po njegovom mišljenju, onaj ko napravi takvu vrstu problema i ukoliko se utvrdi da je došlo do značajnih odstupanja kada je u pitanju bezbednost hrane, treba da dobije zabranu da se bavi tim poslom uopšte u narednom periodu. Istakao je da treba proveriti koliko su dovoljno visoke kazne za takva odstupanja koje sada, po njegovim rečima, iznose od nekoliko desetina hiljada do nekoliko miliona za pravna lica.


Tagovi

Nenad Budimirović Mleveno meso Privredna komora Srbije Bezbednost hrane


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!