Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene trgovačke prakse
  • 15.12.2017. 20:15

Nepoštene trgovačke prakse guše evropske poljoprivrednike

Stanovnici Evropske unije žele da na snagu stupi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Foto: pressmaster / Bigstock
  • 199
  • 12
  • 0

Prema provedenoj javnoj raspravi u EU, velika većina ispitanika podržava akciju Evropske unije kojom se žele zabraniti nepoštene trgovačke prakse u prehrambenom lancu.

Oko 90% ispitanika složilo se ili se delom složilo da postoje nepoštene trgovačke prakse (Unfair Trade Practise, UTP), navodeći kao primer period plaćanja duži od 30 dana za poljoprivredno-prehrambene proizvode i jednostrane i retroaktivne promene ugovora.

Prema sprovedenoj anketi:

  • 94% ispitanika složilo se ili se delom složilo da UTP-ovi imaju negativne efekte za poljoprivrednike.
  • 95% ispitanika složilo se se ili se delom složilo da treba preduzeti radnje za sprečavanje UTP-ova.
  • 87% ispitanika smatra da bi takvu akciju (suzbijanje nepoštenih praksi) trebala preduzeti Evropska unija.

Ostale nepoštene prakse uključuju otkazivanje narudžbi u poslednjih nekoliko minuta za kvarljive proizvode, zahteve za plaćanja unapred za osiguranje ili zadržavanje ugovora ili dodatno plaćanje kako bi proizvodi bili vidljivije istaknuti na policama. Većina ispitanika je rekla da smatra da je takva praksa redovna ili vrlo redovna, te su se složili da itekako finansijski utiče na poljoprivrednike.

Većina ispitanika se takođe složila da treba preduzeti potrebne mere za borbu sa nepoštenim trgovačkim praksama, te da je zakonodavstvo najprikladnije rešenje za EU. Većina akcija bi za rezultat imala bolje sprovođenje pravila o nepoštenim trgovačkim praksama, kao i povećanje pravne sigurnosti kompanijama i te osiguranje ravnopravnih uslova na tržištu.

Poverenik EU za poljoprivredu Fil Hogan (Phil Hogan) naglasio je važnost pravednog i lanca snabdevanja koji dobro funkcioniše, koji bi poljoprivrednicima omogućio da najbolje iskoriste jedinstveno tržište EU.

Foto: pressmaster / Bigstock


Izvori

AgPress


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao