Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina povrća
  • 14.11.2021. 18:00
  • Kina

Nestašica kupusa u Kini? Jedna osoba može kupiti samo tri glavice

Kupci gomilaju zalihe kineskog kupusa pa ga plaćaju tri puta više nego prošle godine. Tokom zime se očekuju i više cene. 

Foto: Depositphotos/seagamess
  • 177
  • 53
  • 0

Kina je poznata kao zemlja koja voli da se obezbedi zalihama hrane. Nedavno je kineska vlada izdala obaveštenje u kojoj savetuje domaćinstvima da se osiguraju dnevnim potrepštinama zbog virusa korona. I prognoza za sneg pojačala je navalu na kupovinu - pogotovo kupusa.

Ove godine i mlađi stanovnici Kine snabdeli su se tim povrćem nastavljajući tradiciju prema kojoj se kupus sačuvan na pravilan način može jesti mesecima.

"Svake godine u ovo vreme obim prodaje je veliki, ali nakon obaveštenja vlade, svi su požurili u kupovinu", kazao je za reuters povrtar Džia Džinzhi koji svoje proizvode redovno prodaje na pekinškoj pijaci.

Nestašica je tolika da su supermarketi ograničili prodaju na tri glavice po osobi. Uprkos tome, kupci koji bi u trgovinu došli nakon devet sati, odlazili bi praznih ruku.

Nekada je kineski kupus, gomilan u dvorištima, hodnicima stambenih zgrada, čak je stavljan u svojevrsne trapove. Niske temperature i čvrsti spoljni listovi mogli su da ga održe svežim mesecima.

Kilogram košta 0,28 evra

Ali, zbog sve sofisticiranije logistike, velike količine i višemesečno čuvanje su se smanjili. Danas se sveže povrće distribuira tokom cele godine. Takođe, sve je više onih koji žive u skučenim stambenim prostorima. 

Ove sezone kupci ga plaćaju tri puta više nego prošle, odnosno jedan juan za pola kilograma, što je oko 0,14 evra. U zimu se očekuju i više cene. 

Cilj Kine je postići stabilnost cena povrća nakon što je veliki deo proizvodnje stradao u poplavi. Jake kiše potopile su severne delove te zemlje u septembru i početkom oktobra. Najviše je stradala pokrajina Šandong u kojoj se uzgaja najveći deo povrća.

Prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, cene povrća su u toj državi u oktobru porasle za 16 odsto. Na primer, spanać je skuplji za 45 odsto, a krastavci za čak 80 odsto, prenosi Global Times. Dok reuters navodi da je prosečna veleprodajna cena u glavnom gradu veća za 39,8 odsto, a svo lisnato povrće poskupelo je za preko 50 odsto.

Mnogi komentarišu kako je povrće sada skuplje od svinjetine, glavne vrste mesa u toj zemlji. Stoga taj porast u vreme inflacije zabrinjava vladine zvaničnike koji žele da osiguraju dovoljne zalihe hrane pre zime.


Tagovi

Kina Povrće Poplave Cene Kupovina kupusa Zalihe Nestašica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.