• Proizvodnja piva
  • 17.05.2016. 18:30

Niška pivara ponovo proizvodi pivo

U pogonima Niške pivare danas je, posle četvorogodišnje pauze ponovo počela proizvodnja piva.

  • 146
  • 5
  • 0

U pogonima Niške pivare danas je, posle četvorogodišnje pauze ponovo počela proizvodnja piva.

Skuvane prve količine

Direktor preduzeća Nikola Karanovića kaž da su "prve količine piva skuvane" tokm prepodneva dodavši da zbog tehnologija proizvodnje pivo mora da "odleži" da bi moglo da se konzumira.

"Za 16 do 20 dana dobićemo gotov proizvod. Biće to svetlo pasterizovo pivo i prodavaće se pod nazivom Niško pivo", rekao je Karanović i dodao da je u pogonima Niške pivare trenutno uposleno sedamdesetak radnika, ali da će sa povećanjem proizvodnje, biti uvećan i broj zaposlenih.

Istorija Niške pivare

Nišku pivaru podigao je još 1884. godine industrijalac Jovan Apel i ona je jedno od najstarijih industrijskih preduzeća u Nišu. Pivara je osamdesetih godina prošlog veka zapošljava 350 radnika i proizvodila 46 miliona boca piva i sokova. Prodaja ove firme niškom biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju završila se stečajem i obustavom proizvodnje.

Posle osam neuspelih licitacija, pivaru je u avgustu prošle godine kupila bugarska firma "Kapitalni projekti" za 1.084.000 evra iz koje su potom najavljena ulaganja od pet miliona evra i upošljavanje 130 radnika do kraja 2016.

Foto:bihstockphotos.com;pictore


Izvori

beta.rs


Tagovi

Proizvodnja piva Niška pivara Jovan Apel Jovica Stefanović Nini Niš Nikola Karanović Pogoni pivare

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva ječma "na čekanju". Kiša gospodari.