Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekti u hrani
  • 02.03.2023. 15:00

Nova hrana od insekata: Čitajte deklaracije!

Obratite pažnju na latinske i domaće nazive koji su napisani na pakovanjima. Ako imate alergiju na rakove, mekušce i kućne grinje budite oprezni.

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 3.463
  • 471
  • 1

U Evropskoj uniji dozvoljena je upotreba insekata u hrani, a potrošači bi trebalo da obrate pažnju na sadržaj deklaracije. Do sada je nekoliko vrsta dobilo odobrenje i postalo prehrambena namirnica što je izazvalo burne reakcije širom Evrope. 

Uredbom o hrani EU je tačno određeno o kojim vrstama se radi i kojem obliku, odnosno stepenu razvoja insekata koji se prerađuju, najčešće u pastu ili brašno.

Šta piše na pakovanju?

Da bi znali da prepoznaju prisustvo insekata u sastavu proizvoda, obratite pažnju da li su napisani latinski i domaći nazivi, piše Agrarheute

Reč je o njih četiri: 

  1. Larve brašnenog crva Tenebrio molitor - u upotrebi su od 2021. godine. Može se prerađivati kao ceo, osušeni insekt i u obliku brašna.
  2. Iste godine dobio je dozvolu i putnički skakavac Locusta migratoria. Koristi se kao dodatak i to zamrznut, sušen (bez krila i nogu) ili mleven.
  3. Kućni popac Acheta domesticus je dodat ovoj listi 2022. godine, a može da se koristi ceo, zamrznut ili osušen zamrzavanjem i samleven. U januaru 2023. odobrena je upotreba odmašćenog brašna od cvrčka kao aditiva.
  4. Sjajnocrne buba pšenične buđi Alfitobius diaperinus je dopušten od 2023. godine. Dodaje se u keksu, testeninu ili čips kao pasta ili brašno.

Oprez zbog alergija

Označavanje insekata u hrani je od vitalnog značaja za osobe koje pate od alergija. Dakle, osobe koje pate od alergija na rakove, mekušce i kućne grinje mogu reagovati na hranu koja sadrži sastojke od insekata. Zbog toga treba pažljivo čitati deklaraciju na proizvodima. 

Prvo evropsko pivo od cvrčaka napravljeno u Hrvatskoj

Zagovornici upotrebe ističu jednostavnu proizvodnju koja štedi resurse i prednosti ovakvih namirnica s aspekta hranljivosti. Insekti se odavno koriste u prehrambenim proizodima. Na primer, medonosne pčele i kohinil (lat. Coccus cacti) možemo pronaći u boji karmina pod oznakom E 120, a koji su odavno sastojak voćnih gumenih bombona. 

Hrana koja sadrži insekte

Potrošači koji žele da izbegnu ovakve dodatke treba da obrate posebnu pažnju na proizvode kao što su hleb, peciva, musli, žitarice za doručak, pločice, granole, jela na bazi žitarica kao što su testenina i pica, zatim u mešavinama za pečenje, raznim grickalicama, posebno onima koje sadrže kikiriki, puteru od kikirikija, čokoladi, mesnim prerađevinama, alternativnim proizvodima koji su zamena za mleko i meso.

Čini se da će nove namirnice biti teško izbeći, a rešenje može biti da sami proizvodite hranu ili barem ne koristite prerađenu. 


Tagovi

Insekti u hrani Brašno od insekata Pasta od insekata Alergije Deklaracija Insekti na deklaraciji


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]