Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivarska industrija
  • 07.10.2015. 16:00

Nova ponuda za kupovinu SABMillera

Proizvođač piva Anheuser-Busch InBev iz Belgije poboljšao je ponudu za kupovinu SABMillera u nastojanju da napravi najvećeg proizvođača piva na svetu.

Foto: depositphotos.com
  • 76
  • 3
  • 0

Proizvođač piva Anheuser-Busch InBev iz Belgije poboljšao je ponudu za kupovinu SABMillera sa sedištem u Velikoj Britniji u nastojanju da napravi najvećeg proizvođača piva na svetu.

Hladan odgovor SABMillera

AB Inbev je ponudio u gotovini 42,15 dolara po akciji, što je naišlo na hladan odgovor SABMillera koji je naveo da je to za samo 15 penija više od neformalne ponude od 42 funte po akciji, koju je upravni odbor odbacio u ponedeljak. Novom ponudom SABMiller je procenjen na 68 milijardi funti, mada se očekuje da bi AB Inbvev mogao ponuditi još više. "AB Inbevu je potreban SABMiller ali je izneo oportunističke i veoma ograničene predloge, elemente koji su namerno osmišljeni da ne budu privlačni mnogim našim deoničarima", rekao je predsednik SABMillera Jan du Plesis, dodajući da je AB Inbev značajno potcenio njegovu kompaniju.

Konsolidacija potrebna zbog gubljenja tržišta

Proizvođači piva su primorani na konsolidaciju zbog gubljenja tržišta posebno od konkurencije popularnih malih pivara. Spajanjem AB Inbeva i SABMillera bila bi stvorena kompanija koja drži 31 odsto svetskog tržišta, dok prvi sledeći - Hajneken (Heinken) ima tek devet odsto.

SABMiller je prošle godine prodao 324 miliona hektolitara, a AB Inbev 459 miliona hektolitara. Direktor AB Inbeva Karlos Brito, je rekao da bi zajednička kompanija "napravila prvu pravu svetsku kompaniju za pravljenje piva". SABMiller je postao drugi najveći proizvođač piva 2002. kada je kompanija South African Breweries preuzela Miller Brewing Co sa sedištem u SAD. AB InBev je stvoren 2009. kada je brazilsko-belgijska kompanija InBev kupila američki Anheuser-Busch.

AB Inbev je vlasnik, između opstalih Budweisera i Beck'sa, dok SABMiller drži Miller Genuine Draft i Grolsch.

Foto: depositphotos.com; id1974


Izvori

beta.rs


Tagovi

Anheuser-Busch InBev Ponuda SABMiller Proizvođač piva Jan du Plesis Konsolidacija Gubljenje tržišta Mali pivari Karlos Brito Pravljenje piva Budweiser